Triglav túratippek a Júlia Alpokban

A Triglav Szlovénia nemzeti jelképe, és egyben a legnagyobb vonzerőt jelentő turisztikai célpontok egyike is. A Triglav szó jelentése „háromfejű”, amely a hegy 3 jelentősebb kiemelkedését jelzi.

Népszerűségét nem csak a szépségének köszönheti, hanem annak is, hogy meghódítása nem követel meg a túrázóktól emberfeletti teljesítményt, sem komolyabb hegymászó tapasztalatot. Természetesen a másik véglet sem állja meg a helyét, ugyanis felkészületlenül, rossz kondícióval, felszerelés nélkül sem lehet neki vágni a hegynek. ellenben elegendő némi hegymászó tapasztalat, jó fizikai erőnlét, gyakorlat magashegyi túrázást illetően, és hasznos, ha az ember nagy magasságban nem szédül, és rendelkezik a megfelelő felszereléssel, és a szükséges információkkal (aktuális időjárás, biztosított utak, stb). Első esetben jól tesszük, ha csatlakozunk egy olyan csoporthoz, amelyben rutinosabb túrázók is vannak, akik sokat tudnak segíteni a kihívás teljesítésében. A csúcsról jó időben gyönyörű panoráma tárul elénk, és el lehet látni a Dolomitokig, keleten a Ljubljanai-medencéig, illetve északkelet felé a Karavankák, és a Komniki-Alpok vonulataiig. Maga a Triglav több útvonalon is megközelíthető, melyeknek a nehézségi foka is eltérő, és a túrák során klettersteig szett, sisak, és magashegyi ruházat használata kötelező.

triglav

A Triglavra irányuló túrák kiinduló pontja a völgytőben található, ahol bázisként szolgál az Aljazev dom, ahol étel, és szállás várja a túrára indulókat. Azonban nem csak azoknak érdemes helyet foglalni ebben a menedékházban, aki a Triglav meghódítását tűzte ki célul, hanem azoknak is, akik megelégszenek azzal, hogy bejárják a környék sétáló útjait, akár gyalog, akár kerékpárral, illetve akik megelégszenek a környék vízeséseinek a megtekintésével. Akik azonban a főcsúcsra szeretnének feljutni, azok észak felől 3 útvonal közül választhatnak, melyek mentén klettersteig szakaszok is találhatók. A szintemelkedés nem kevesebb, mint 1800 méter, ami figyelmeztetés azoknak, akik arra számítanak, hogy a főcsúcs meghódítása csak egy könnyű séta lesz. Általánosságban a fölfelé tartó út 5-6 órás, míg a lefelé tartó 4-5 órás. Mindezeket figyelembe véve ajánlatos a túrát 2 naposra tervezni. Most pedig ismerkedjünk meg az egyes útvonalakkal.
Prag-útvonal

Ez az útvonal kezdőknek, illetve középhaladóknak ajánlott, azaz nem tartozik a nehéz útvonalak közé. Az ajánlott útvonal a következő: Vrata (Aljazev dom) – Prag-útvonal – Trivlaski dom na Kredaricu – Triglav, majd visszafelé ugyanez. Az út első része, amely a menedékháztól indul, át a völgyön, elhaladva a partizán emlékmű mellett, a Prag felíratig, nem okoz különösebb nehézséget. A kapaszkodás igazán ez után kezdődik. Olyannyira, hogy egyes helyeken biztosított szakaszok várnak ránk, ezzel is izgalmasabbá téve a túrát. Hamarosan felérünk a fennsíkra, ahol már nem veszélytelen a túra, ugyanis ha letérünk a kijelölt útvonalról, gyakran találkozhatunk olyan függőleges hasadékbarlanggal, amelynek a bejáratát hó fedi, így számunkra észrevehetetlen. Maradjunk tehát, ha lehet a kijelölt útvonalon. A Kredarica háztól jobbra található sziklafalon kezdődik az igazi kapaszkodás, de nem kell megijednünk, ugyanis a csúcsig csak kissé nehéz fokozatú klettersteig vár ránk.