Születésnapos “emberhalak” Szlovéniában

Pontosan egy évvel ezelőtt került újra a figyelem középpontjába a híres Postojnai cseppkőbarlang, amikor is a barlang dolgozói felfedezték az első kis “sárkánytojásokat” a barlang akváriumának üvegfalán. A következő 8 hétben az anya 64 tojást rakott, amelyből 21 kis állat maradt életben és érte el mára a 6 cm-es hosszúságot.

One year anniversary of Postojna’s batch of ‘baby dragons’

Kik ezek a furcsa állatok? A barlangi vakgőték a sötét barlangi élethez teljesen alkalmazkodott vak kétéltűek, a népnyelvben hívjuk még barlangi gőtének, barlangi változánynak, emberhalnak, halgyíknak, halgőtének vagy olmnak.

A barlangi vakgőték családjának terebélyesedése nagyon nagy és ritka esemény. 2016 januárjától a tojások fejlődését folyamatosan infrakamerákkal monitorozták, eddig mintegy 17 500 órányi anyag gyűlt össze. Ez a dokumentáció nagyban fogja segíteni a szakirodalom bővülését, hiszen az “emberhalak” szaporodásáról és fejlődéséről eddig kevés információ állt rendelkezésre. A Postojnai cseppkőbarlang biológusainak célja egy olyan tiszta és biztonságos barlangi élettér kialakítása, amelyben a kis vakgőték élnek és túlélnek. Szigorúan vizsgálják a kicsiknek adott táplálékot, illetve a környezetük minden változását.

Érdemes meglátogatni ezt a gyönyörű barlangot, amely egyedülállóan gyönyörű a maga nemében, és ha szerencsénk van a kis halgyík bébik is megmutatják magukat.

Forrás: IfeelSlovenia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük