Szlovén ételkülönlegességek
A szlovén konyha nagyon kellemes keveredése az olasz, osztrák és magyar konyhaművészetnek. Vannak azonban kimondottan szlovén specialitások, melyeket szeretettel ajánlunk kóstolásra, ha Szlovéniában járunk!
Levesek
Jota:
Ez egy ízletes és nagyon laktató leves. Alapanyagai: savanyú káposzta, bab, főtt kolbász. Általában hozzá házi kenyeret kínálnak. Éttermekben is kapható, de leginkább a hegyi hüttékben, mivel magas a kalória tartalma, így kiválóan alkalmas a túrázás vagy síelés alatti energia pótlásra.
Ricet:
Hasonló a jotához, csak az alapanyagai gerslivel egészülnek ki. Kolbász mellett/helyett sokszor különböző füstölt húsokkal főzik és szintúgy kenyérrel kínálják. Egytálételként kenyérrel szervírozva nagyon laktató és pótolja az aktív mozgás közben leadott energiát.
Juha z jurcki in krompirjem:
Más néven krumplis gombaleves. A szlovénok előszeretettel készítik ételeiket a helyi alapanyagokból és gombában igencsak gazdag Szlovénia. Inkább előételként fogyasztandó, alapanyagai krumpli, gomba, paradicsom, petrezselyem és fokhagyma. Tálalásnál tejfölt és kenyeret szervíroznak hozzá, íze enyhén savanykás.
Köretek:
Zganci:
Leginkább az általunk is kedvelt erdélyi puliszkához hasonlít, szintén olajjal sóval és vízzel készítik. Édes és sós formában is fogyasztják, akár főételként, akár reggeliként! A hagyományos szlovén reggelinél káposztával és sült hurkával tálalják, míg főételként különböző sült húsokkal és salátával. Magas kalória tartalma miatt fogyasztása mellé aktív mozgást javasolunk!
Kisla repa:
Számunkra a répa főzelék mást jelent, mint a szlovénoknál. A fehérrépa főzelék a savanyú káposztához hasonlóan készül, lereszelve, savanyítva, majd füstölt hússal összekeverve. Erős ízélmény, azok számára ajánljuk, akik kedvelik az összetett ízeket.
Édességek:
Potica:
Talán a legismertebb szlovén édesség, a diós-mazsolás kalács. Nálunk a karácsonyi diós bejglihez hasonlít. Leginkább házi készítésűek és a szlovénok is ünnepi alkalmakkor fogyasztják.
Gibanica:
Szinte minden étterem kínálatában szerepel ez a főételnek is beillő desszert. Alapja vékony tészta, mely rétegei közé különböző ízeket kevernek. Főként alma, dió, mazsola, mák, túró a tölteléke, házi készítésnél sok helyen különböző lekvárokat is kevernek hozzá. Tálalásnál porcukorral vagy tejföllel szórják meg. Eredetileg a Muravidékről származik.
Jó étvágyat kívánunk! 🙂