Vissza a hegyekbe

Sokaknak a rafting vagy a síelés jut eszébe Szlovénia nevének hallatán – nem véletlenül. Ez a fantasztikus ország számtalan lehetőséggel várja a kalandra és adrenalinra vágyókat.

Napi térkép (klikk és megnő;)

A túrázás szlovén nemzeti sportnak számít, de nem csak a helyiek, hanem a turisták körében is egyre népszerűbb a Júliai-Alpok: a Lonely Planet is beválogatta a listájára, mint a 10 legnépszerűbb-legajánlottabb hely egyike, ahová érdemes elutazni idén.

A mediterrán részről nagyjából 2 óra alatt érhetünk Soča-völgybe. Az utat akár Olaszország érintésével is megtehetjük, az Uniónak köszönhetően csak a táblákról fogjuk észre venni, hogy egy másik országban járunk 😊

🇸🇮 Soča 🇮🇹 Isonzo

A Soča, nálunk ismertebb nevén Isonzó folyó völgyének főbb települései Tolmin, Kobarid és Bovec. Mindhárom település változatos kalandokat tartogat, de útközben sem fogunk unatkozni, hiszen gyönyörű tájon vezet keresztül utunk. A térség egész évben számos aktív programot kínál, a főszerep természetesen a mozgásé. 🚵🏼‍♀️ 🧗🏼‍♀️ 🚣🏻‍♀️

Soča Outdoor Festival – erre már nem kell sokat várni: 2018. június 29 – július 1.

Bovec Marathon – még a felkészülést is elkezdhetjük, időben vagyunk, ha ősszel gyönyörű hegyek között futkároznánk: 2018.09.15.

Hiking Festival of the Soča Valley: 2018. szeptember 21. – október 07. a mindig csodálatos táj felfedezésére az őszi időszak kiváló

 

A Triglav Nemzeti Park Szlovénia egyetlen nemzeti parkja.

Triglav NP ☀️ 🌲 💧 🐶

 

Mivel természetvédelmi területről van szó, picit meglepő, de annál örömtelibb, hogy kutyával is simán be lehet menni a parkba – azonban érdemes pórázon vinni az ebet a különféle balesetek elkerülése érdekében.

A Tolminska Korita (Tolmin-szurdok) a park legdélebbi és legalacsonyabb (180 m) pontja. A környék több útvonalon is bejárható, de térkép vagy túravezető ajánlott.

Az Ördög hídja, a Zadlaška barlang (avagy Dante barlangja – a legenda szerint a költőt a barlang ihlette az Isteni színjáték egyes jeleneteinek megírására) vagy a Medvefej: „kötelező” elemei a túrának, de nem bánjuk majd meg: a kéknek és a zöldnek ennyi árnyalatát ritkán látni ilyen üdítő pompában. A rejtett kis termál forrás már tényleg a cseresznye a habon 😊🍨

💦 🌳

De nem csak a kiemelt helyeket érdemes felkeresni, az egész szurdok annyira gyönyörű, hogy nehezen lehet betelni vele. Akár fentebbről kémleljük a tájat, akár a partról csodáljuk a hihetetlen színű folyót (a medrét alkotó kőzet miatt ilyen élénk kék a víz színe), igazi kikapcsolódás és feltöltődés vár ránk.

Bármennyire szép is a táj, a túrázáshoz kell az energia. Ha megéheztünk, érdemes átmenni Kobaridba, és kipróbálni a Topli Val étterem ajánlatát: akár a hal, akár a hús menüjüket próbáljuk, nem fogunk csalódni.

Topli Val, hal menü 🐡 🐠 🐟

Ha már a városban járunk, és érdeklődünk a történelem iránt, útba ejthetjük a helyi első világháborús múzeumot (Kobarid Museum). A környék amúgy elég népszerű a (világháborús) történelem kedvelői körében. Már egy kis utánaolvasással is rengeteg hasznos információhoz – és remek túratippekhez – juthatunk.

A témában rengeteg tanulmány, blog, beszámoló és fénykép található on- és offline egyaránt, az alábbiakban pár tipp, kiindulópontnak:

🔫 💣 🔪 ⚔️ 🔫 💣 🔪 ⚔️

A környéken kalandozva Bovecet se hagyjuk ki. Az adrenalin-függők biztosan nem fognak unatkozni: siklóernyőzés, ejtőernyős ugrás repülőről vagy Európa egyik leghosszabb zipline-ja? Itt bármelyiket kipróbálhatjuk 😉

Zipline 🙏

A zipline, azaz drótkötélpálya remek móka az egész családnak, de önismereti tesztnek sem utolsó. A segítő csapat nagy előnye, hogy egy kedves magyar fiú is erősíti őket, így ha elbizonytalanodnák, magyarul bátorítanak minket.

Az egész napos kalandozás után, kellően elfáradva már csak pihenésre vágyik az ember, ehhez pedig nagyszerű környezetet biztosít az Eco Hotel (a honlapjukon most kedvezménnyel foglalható szoba – Promocode: SUMMER).

Ha sikerül rávenni magunkat, egy kis úszás a medencében és utána a pihentető szaunázás megkoronázhatja a napot.

 

Az MGM Media Optima meghívására vettünk részt szervezett sajtóúton. Köszönet a Szlovén Idegenforgalmi Hivatalnak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük