Sí- és gasztrokörkép Szlovéniában I. rész
Szlovénia egész évben számos programlehetőséget kínál az aktív kikapcsolódás kedvelőinek, földrajzi adottságai pedig télen is vonzó célponttá teszik.
Természeti viszonyai igen változatosak. Legmagasabb hegycsúcsa a Triglav-hegy (2 864 m), az ország átlagos tengerszint feletti magassága 557 m.
Északi határvidékén a Júliai- és a Kamniki-Alpok, valamint a Karavankák magashegységei tornyosulnak, déli részét a Dinári-hegyvidék karsztos nyúlványai borítják, gyönyörű és változatos helyszínt biztosítva téli kikapcsolódásunkhoz.
Szlovéniában nincsenek nagy távolságok, és amíg tart az utazás, addig élvezhetjük a táj szépségét. A jó minőségű, jól karbantartott utakon télen sem okoz gondot a közlekedés, a legmagasabban fekvő síterepekre is könnyedén eljuthatunk.
A természeti adottságok mellett a gasztronómia is szót érdemel. Érezhető ugyan az osztrák hatás – a rétesek, palacsinták, kuglófok mellett a disznósült, a savanyúkáposzta és a különféle kolbászok is fontos részei a szlovén konyhának -, de az éghajlathoz hasonlóan az ételek is nagy változatosságot mutatnak.
A hajdina kedvelt alapanyag, helyi specialitás a hajdinából készült galuska. Kedvelt saláta a barna babból, sárgarépából, káposztából, uborkából és zöldsalátából készített vegyes saláta, amit a kiváló helyi tökmagolajjal tesznek még ízletesebbé.
Ételeikbe kreatívan építik bele a kiváló helyi alapanyagokat, mint pl. a pisztráng, a mohant sajt, a tökmagolaj, különféle (pl. diós!) kenyerek.
Na zdravje! (Egészségedre!)
Az itthon is kapható Laško mellett érdemes kipróbálni pl. a szűretlen söröket is. A szűretlen Union világos és barna változatban is kapható – ha többen vagyunk, ihatjuk úgy, mint a helyiek: fele-fele arányban keverve.
A borokat is érdemes kipróbálni, régiónként eltérő jellegű, de mindenhol kiváló minőségű fehér- és vörösborokat, rozékat kóstolhatunk (Goriška brda borai a kiváló mezőnyből is kiemelkednek). A borok az ételt kiegészítve együtt adnak kiemelkedő gasztronómiai élményt.
Röviditalokban is széles a választék, a talán legnépszerűbb borovnica/borovničevec (áfonya) mellet elterjedt még a slivovka (szilva), a medica (méz) és a viljamovka (körte) is.
A gyönyörű, változatos tájak és a nagyszerű kulináris élmények felfedezése közben a kommunikáció sem okozhat problémát: a helyiek nemcsak kedvesek, de angolul szinte bárhol megértethetjük magunkat, a német és az olasz pedig a határok közelsége miatt elterjedt.
A szálláshelyek és síterepek kifejezetten család- és gyerekbarát szemléletűek, sok helyen síovi és síiskola mellett egyéb változatos programok várják a gyerekeket, elősegítve ezzel a szülők pihenését is.
Síelés után fürdőkben (terme), hotelek wellness részlegeiben regenerálódhatunk, amikben különféle méretű és vízhőmérsékletű medence és többféle szauna is megtalálható. Az osztrák hatás a szaunakultúrán is érezhető.
Slovenian SkiPass a teljes élményért: ennek a bérletnek a segítségével több síterepet is kipróbálhatunk, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.