Bled & Radovljica

Tavaszi villámtripünk utolsó napja.

Napi térkép (klikk és megnő;)

Az Eco Hotelben elköltött kiadós és változatos reggeli után (laktózérzékenyeknek: növényi tej is van kirakva 🙏) kellő energiával vághatunk neki a következő napnak. Több látnivaló is van a környéken: 10 percnyi autóútra található a Bohinji-tó, de Bledbe eljutni sem több, mint 20-30 perc (persze nem mindegy, mikor megyünk: főszezonban eléggé le tud lassulni a közlekedés és a legnépszerűbb helyeken a parkolóhely-vadászat is extrém sporttá válik).

Bled – a kis sziget kincsei ☕🍥

Bled szimbóluma és fő vonzereje a kristálytiszta vizű tava. A közepén álló kis szigetre evezős hajókkal (pletna) juthatunk el. A tó nyugati részén fekvő szigeten található egy 15. században épült harangtorony, melynek harangját háromszor kell megkongatni, és kívánságunk teljesül. A torony melletti kávézóban nem csak a gyönyörű kilátást élvezhetjük kávézás közben, de a szlovén nemzeti sütemény, a potica több változatát is kipróbálhatjuk (kb. egy éve a pápa hatására a világ egy része is felfigyelt a szlovén nemzeti édességre)

A bledi várban ☀️🌼🐝🍯🐲

A tó fölé magasodó vár esküvők kedvelt helyszíne. A fantasztikus panoráma mellett érdekességekre is bukkanhatunk: a vár történetének bemutatása mellett megnézhetjük, milyen volt a középkorban egy nyomda, illetve minőségi, a környékbeli termelőktől származó termékeket is vásárolhatunk (🍷🍯🍫). Emellett érdemes megkóstolni a város emblematikus süteményét, a krémest: 1953 óta készítik változatlan receptúrával.

A wellness turizmus (bár akkor valószínűleg nem így hívták) a 19. század közepén kezdett fellendülni, egy svájci üzletember és természetgyógyász hatására. Arnold Rikli látta és ragadta meg a lehetőséget, amit a táj lenyűgöző szépsége, kellemes klímája és gyógyító termálforrásai kínáltak. Nincs ez másképp ma sem, a tó környéke egész évben kedvelt célpontja a kikapcsolódni és feltöltődni vágyóknak.

Fesztivál, nem csak Gombóc Artúroknak 🍫

Bledtől mindössze negyedórányira van Radovljica. A környék híres méztermelő vidék, ám nem ez az egyetlen környékbeli híres édesség: itt kerül megrendezésre minden év áprilisában a Csokoládé Fesztivál. A kezdetben csak egynapos fesztivál az évek során háromnaposra duzzadt, és külföldről is vonzza mind a látogatókat, mind a kiállítókat. Kutyával is látogatható a rendezvény, bár egyes részekre nem mehetnek be (elvileg, de láttunk a tiltó tábla mögött is ebet, különösebb szankciók nélkül 🐾🤘🏻) A (tényleg) mindenféle ízben és számtalan formában megjelenő csokoládét vagy készpénzért vagy a helyszínen váltott kuponért vásárolhatunk.

A környék folyamatosan fejlődésében nem csak Radovljica, hanem a környékbeli falvak is aktívan részt vesznek.

KUNSTELJ – Restaurant and inn 🍭🍖🍻

A fesztiválozás fáradalmainak kipihenésére kitűnő hely a Kunstelj Fogadó. Az étteremként is működő családi vállalkozás már a negyedik generációt látja el napi teendőkkel. A szobák kedvesek de modernek, az étterem pedig kiváló konyhát visz. Sőt: saját sörük is van! Érdemes kipróbálni, miközben a teraszon a környező hegyek és folyók szépségében gyönyörködünk.

Kunstelj – Kilátás a teraszról 🍺⛰

Az MGM Media Optima meghívására vettünk részt szervezett sajtóúton. Köszönet a Szlovén Idegenforgalmi Hivatalnak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük