Piran, a sós szerelem

A tengert a hegyekkel, az erdőket a vízzel összekapcsoló Szlovénia tengerpartjának hossza alig több 45 kilométernél, de ez is elég ahhoz, hogy rabul ejtse a látogatók szívét.  

A hangulat hamisítatlanul „isztriás”, napfényben sütkérező települések (Izola, Koper, Piran, Portorož, Strunjan) az olaszos, néha velencei hatást sem tudják letagadni. Ha rövid az időnk, akkor is autózzunk végig a tengerparti útvonalon, biztosan találunk okot egy rövid megálló beiktatására. Például Piranban, melynek minden szeglete a múltat idézi, nem véletlenül: a város már a Római Birodalomban népszerű település volt, a századforduló idején pedig olyan fejlett és gazdag, hogy trolibusz, majd villamos kötötte össze Portorožzal.

piran

Az autót hagyjuk valamelyik nagy parkolóban, innen ingyenes shuttle busz visz a belvárosba, melynek látnivalóit egyébként is gyalogosan érdemes felfedezni. (Autóval közlekedni a belvárosban nehézkes, és alig van parkolási lehetőség. Parkolók és árak a www.portoroz.si oldalon találhatók.) A keskeny, macskaköves utcák, a meredek lépcsők és a lustán ásító terek láttán könnyen úgy érezhetjük, mintha egy megelevenedett képeslapot fedeznénk fel, később part menti éttermek és kávézók teraszán gyönyörködhetünk az azúrkék tenger látványában. A két legfontosabb látnivalóhoz, a város felett őrködő Szent György templomhoz és messziről hívogató várhoz mindenképp érdemes felsétálni, a félsziget csücskében is kötelező a látogatás és a fotó. A város leghíresebb szülöttjéről, a hegedűvirtuóz és zeneszerző Giuseppe Tartiniről teret és szobrot is elneveztek a bűbájos városkában. Akit a város múltja és a halászat történelme érdekel, látogasson el a Tengerészeti Múzeumba, aki a tenger élővilágát akarja megismerni, annak a kikötő közelében lévő Aquariumban a helye.

Az ízek szerelmesei sem járnak rosszul, Piranban egymást érik a kávézók, a friss tengeri halakat kínáló éttermek és az üzletek. Aki még nem kóstolta a jégkockával kínált cold brew-t, most megteheti, a hideg vízzel, 8-12 órás csöpögtetéssel készült, lágy ízű kávéfajta biztosan az idei nyár slágere lesz. A várost megkerülő, a tengerpart mentén vezető sétaút szintén kötelező programelem.

Májustól szeptemberig a strandolási lehetőséget is sokan keresik: Piranban szinte bárhol a vízbe merülhetünk. A part többnyire sziklás, a víz gyorsan mélyül, de kristály tiszta. A városban egész évben rengeteg a fesztivál, ezek programjáról utazás előtt érdemes tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük