Nincs is szebb a májusi Blednél

A mai nappal kezdődik és május 16 – ig tart a 48. Nemzetközi PEN írótalálkozó Bledben. Az elmúlt években számos hasonló művészeti találkozónak adott otthont Bled városa, a helyszínválasztás nem véletlen. Lenyűgöző természeti szépségei és a magas színvonalú vendéglátása, kulináris élmények sokasága teszi ideális helyszínné a már oly sok írót és festőt megihlető Bledet.LakeBledSloveniaHogyan is indult Bled turizmusa? Az első turistáknak a 17. században érkező ausztriai zarándokokat tekinthetjük, akik a szigeten lévő Mária templomhoz zarándokoltak, mely a század elején épült Szűz Máriának ajánlva. A templomhoz, illetőleg annak 52 méter magas tornyához 99 lépcső visz fel. A toronyban lévő harang kívánság teljesítő – a monda szerint – akinek sikerül háromszor egymás után megszólaltatnia, annak kívánsága teljesülni fog. A templomot manapság tradicionálisan esküvőkre is használják, mert a házasulandóknak szerencsét jelent, ha a vőlegény a lépcsőkön karjába felviszi a menyasszonyt mielőtt megszólal az esküvői harang.

Az igazi turisztikai hullámot a svájci Arnold Rikli indította el 1895-ben, akinek igen jó üzleti érzéke volt, meglátta Bledben a potenciális fürdő várost. A vendégeket ugyanis a fürdők, a karban tartott sétautak, kirándulóhelyek és megfelelő szállások vonzzák – ahogyan egykor, úgy most is. Arnold Rikli megalapított saját intézményét, felállította a svájci típusú fa fürdőjét a mai Kazina helyén, illetve a vendégeknek fa kunyhókat állított fel. A Rikli féle módszerben váltott fürdők, gőz, kirándulások, illetőleg egészséges étkezés és korai kelés is szerepet játszott.
Schermafbeelding-2011-10-01-om-21.15.31-600x382

Bled turizmusa tehát már indulásakor a spirituális és egészségtudatos látogatókra épült, melyet mai napig őriz! A Straza hegyen Arnold Rikli nyomán egy olyan sétáló utat találunk, ahol az egyes állomásoknál különböző nehézségű és intenzitású testgyakorlatokat lehet csinálni. Aki egészséges és spirituális pihenésre vágyik, mindenképpen el kell látogatnia Bledbe, ahol számos szállás és programlehetőség közül választhat!
További hasznos információk
Sobotna__Rikli_022.1_hires.jpeg1

Lake Bled with St Marys church on the small island and stunning sunset,Bled,Slovenia,Europe
Lake Bled with St Marys church on the small island and stunning sunset,Bled,Slovenia,Europe

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük