Ljubljana – látnivalók és programajánló

Egy hosszúhétvégés szlovén kiruccanásból Ljubljanát semmiképp nem érdemes kihagyni, és nem csak azért, mert ez az ország fővárosa.

Aki régen járt itt, alaposan meg fog lepődni, hiszen a főbb látnivalókat gyűjtő történelmi városmag nagymértékben átalakult. Az autós forgalmat elterelték, a belső utcák szinte teljes egészében sétálóövezetté váltak, ami barátságos, kisvárosias hangulatot varázsol a Ljubljanica folyó által kettészelt belvárosba.

Ljubljana4

Hiába őrködik szigorúan a Fő téren a Ferences templom, a folyóparton éjjel-nappal nagy a nyüzsgés, egymást érik az éttermek és a kávézók, a teraszok jókedvű beszélgetéstől hangosak, Csábító, mégsem érdemes itt leragadnunk, irány az óváros fölé magasodó Ljubljanai vár, ahová siklóval és hangulatos ösvényeken is feljuthatunk, a kilátás – távolban a májusban is hósapkás hegyekkel – igazán impozáns. A siklótól visszasétálva útba esik a színes és illatos zöldségekkel, gyümölcsökkel és virágokkal csábító központi piac és a híres sárkányos híd, nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. Ljubljanával kapcsolatban muszáj megemlíteni Jože Plecnik nevét is, hiszen az építész nevéhez számos építmény, többek között a híres Hármas-híd és a Vásárcsarnok kapcsolódik. Ha bejártuk a folyó felett átívelő hidakat és megcsodáltuk a mediterrán hangulatú belváros épületeit, irány a Tivoli Park, mely a város legnagyobb és legszebb parkja, közepén a kastéllyal.

A kis területre koncentrálódó belváros bejárásához egyébként a két lábunk bőven elegendő, a távolabbi célpontok elérésére pedig ott a Bicike(lj) közösségi kerékpárkölcsönző. A történelmi belváros elektromos meghajtású járgányai, a Kavalirek ingyenes fuvart adnak bárkinek.  

Érdemes tudni, hogy az idén a város római kori elődjének, Emona-nak 2000 éves évfordulóját ünnepelik számos rendezvénnyel, 2016-ban pedig Európa Zöld Fővárosa Ljubljana. Programokban egyébként sincs hiány, egymást érik a fesztiválok, részben annak köszönhetően, hogy a fiatalos és modern szemléletű város lakóinak átlagéletkora alig haladja meg a 30 évet. A kifejezetten turistáknak szóló programok között a garantált városnézések és sétahajózások éppúgy megtalálhatók, mint a 16. századi alkimista kamrát imitáló szabaduló szoba. Aktuális programajánlóért a belvárosi turistainformációs irodát kell felkeresni, jó szállásajánlatokért pedig a szállodák hosszús hétvégés és wellness ajánlatait érdemes böngészni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük