Koroska, Velenje, Pohorje-hegység: Látnivalók Maribor környékén

Maribortól délnyugatra található mind a három földrajzi terület. Egyenként ismerkedjünk meg velük, elhelyezkedésükkel, látnivalóikkal.

Koroska:

Hasonlóan Stajerska más területeihez, ez a vidék is csak a népszavazás után szakadt el Ausztriától, és lett a mai Szlovénia része. A Dráva menti terület, már az ókor óta fontos szerepet tölt be, a kereskedelmi és a katonai utak találkozása miatt. A látnivalók között kell megemlíteni Dravogad várát, amelynek az építése a római időkre vezethető vissza. Innen 6 km-re található Ravne na Koroskem település, ahol a Thum grófok által, a XVI. században emeltetett várkastély vár a turistákra.

koroska

A várban található, a Helytörténeti Múzeum, amely sok érdekességet tartogat a látogatóknak. Dél felé fordulva Celje irányába tovább haladva érünk Slovenj Gradecbe. A várost előbb a kelták, majd a rómaiak lakták. A rómaiak katonai tábort létesítettek itt. A város fejlődésében a XIII. században történt nagyobb ugrás, amikor a környék más településeihez hasonlóan, városi rangot kapott. A városban két templomot is érdemes megtekinteni, a Szt. Erzsébet-templomot, és a XV. században épült Szentlélek-templomot. A látnivalók között van még a Koroskei Múzeum, és a Szépművészeti Galéria is.   

Velenje:

Délnek folytatva az utunkat juthatunk el Velenje településre, amely a Paka folyó völgyében található. A város a XIII. században épült, az itt található várral egyetemben. Az építtetők, illetve az alapítók, a Heinburg grófok voltak. A török támadásoknak sikeresen áll ellen, a folyamatosan megerősített vár. A beinduló bányászatnak köszönhetően erőteljes fejlődés indul meg a XVIII. században. Napjainkban az itt működő Gorenje gyár által vált ismerté a város. A várban magában több gyűjtemény is megtekinthető, többek között a Bányászati Múzeum is. Lehetőség van 180 méter mélyre leereszkedni, tárnalátogatás címén.

velenje

A Pohorje-hegység:

A Pohorje az alpesi hegyek folytatása, bár magassága nem éri el a másik három hegység magasságát. Az átlagmagassága 1000-15000 méter között van. Legmagasabb csúcsa a Cmi Vrh, amely 1543 méteres. Anyaga nem mészkő, mint azoké, hanem jellemzően vulkanikus kőzet. Ebből következően a csapadék nem tud lejutni a hegyek belsejébe, és így a hegység gazdag felszíni vizekben. Maribor közelében jelentős síközpontok találhatók, amely mind méretükben, mind felszereltségükben, a legjobbak közé tartoznak. Magyarországról is nagyon sokan ruccannak át egy kis téli sportolásra, illetve kikapcsolódásra. Nyáron pedig kitűnő túraösvények várják a kirándulókat, illetve túrázókat. Festői fennsíkok, vadregényes völgyek, patakok várják a kirándulókat, illetve az aktív sportok szerelmeseit. A hegység északi végénél folyik a Dráva, amely páratlan látványt kínál, ahogyan kanyarog zöld hegyoldalak között. 

pohorje