Időjárás a szlovén hegyvidéken – Legyünk mindenre felkészülve

idojarasVégezzünk bármilyen tevékenységet a szabadban, azt úgy kell tennünk, hogy figyelembe vesszük az aktuális időjárást. Nem kell bemutatnunk, hogy a, nem az időjárásnak megfelelő öltözködés, milyen veszélyeket tartogathat.

Különösen igaz ez, dimbes-dombos, hegyes-völgyes területeken, ahol egész szélsőséges időjárási körülmények uralkodhatnak, köszönhetően a nagy tengerszint fölötti magasságkülönbözetekből adódó domborzati eltéréseknek. Szlovénia területének 90 %-át dombok, és hegyek borítják, ezért nem szabad azon meglepődnünk, hogy az egyes területek között komoly időjárásbeli különbségeket találunk.

Jellemzően a hegyekben, illetve a magasan fekvő területeken hűvösebb, és kiszámíthatatlanabb az időjárás, a legmagasabb helyeken gyakran nagyon zord körülményeket találhatunk. Szlovéniában- köszönhetően a területét borító helyeknek, éves szinten hűvösebb az időjárás, mint Magyarországon, ahol a lapos, és kis tengerszint fölötti magasságon elhelyezkedő síkságokat találhatunk túlnyomórészt. Szlovénia éghajlata a következőképpen alakul: a tengerparton mediterrán, a hegyekben hegyvidéki, a keleti fennsíkokon és völgyekben pedig kontinentális. Minket most elsősorban a hegyvidék éghajlata érdekel, ugyanis azzal találkozhatunk a leggyakrabban.

Szlovénia hegyei között a tél nagyon kemény, és ez, nem kevés veszélyt hordoz magában. A tél már nem ritkán októberben elkezdődik, és egészen májusig is eltarthat a hideg idő, sőt a legmagasabb területeken még akár júniusban is havazhat. A lehullott hó mennyisége is jelentős, akár több méter is lehet. Szlovénia legmagasabb hegyén volt olyan esztendő, hogy 269 havas napot számoltak meg, A szél erejét pedig jól mutatja, hogy mértek már 216 km/óra sebességűt is. A hőmérő higanyszála pedig nem ritkán megközelíti a mínusz 30 Celsius fokot is. Nyáron is óvatosnak kell lennünk, ha a természetben akarunk hosszabb időt tartózkodni. Ilyenkor is találkozhatunk a végletekkel, a gyors, kiszámíthatatlan időjárás változásokkal. Nyáron találkozhatunk 30 Celsius fok meleggel is, de hóeséssel is. A levegő hirtelen lehűlhet. Nyáron számítsunk jelentős csapadékra, amely gyakran párosul erős, viharos széllel. Amennyiben hosszabb-rövidebb kirándulást, vagy egyéb kinti tevékenységet tervezünk, akkor erre a legideálisabb időszak a július, és a szeptember közötti időpontok.

Mindezeket figyelembe véve, készüljünk fel jól a természetben, azaz itt a hegyekben való tartózkodásra, és legyen mindig nálunk melegebb ruha, illetve esőkabát, vagy egyéb olyan eszköz, amely egy hirtelen eső, vagy zivatar esetén védelmet adhat. Nagyon fontos, hogy már a program tervezésénél vegyük figyelembe alaposan az aktuális időjárást, és az indulást közvetlenül megelőzően is szerezzünk be a várható időjárásról minél több, és pontosabb információt.   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük