Aktívan a Szlovén tengerparton

A szlovén tengerparton az aktív kikapcsolódást választó is megtalálják számításukat, a települések gyalogos, kerékpáros és lovas túrák kiinduló helyei.

A szlovén Isztria felfedezéséhez ingyenes térkép készült (Enjoy the Hinterland címmel), mely 17 kerékpáros, 19 gyalogos és 3 különböző lovas kirándulásra kínál útvonalat. A www.portoroz.si oldalon interaktív térképet is találunk a túra hosszának és időtartamának, a szintkülönbségnek megadásával, a környékbeli turisztikai szolgáltatók megjelölésével.

Ahogy Szlovénia egésze, úgy a tengerparti rész is igazi paradicsom a kerékpárosok számára. A „Parenzana – Az egészség és a barátság útjának” szlovén szakaszán való végighaladók a régi, történelmi falvakkal és városokkal, valamint a partszakasz természeti szépségeivel ismerkedhetnek meg, útjukon hol a tengerparti panoráma, hol a dimbes-dombos szőlődombok, olajültetvények szépsége kíséri őket. Az útvonal mentén halad a névadó Parenzana, a régi keskeny nyomtávú vasút, mely egykor Trisztet és Porecet kötötte össze, s mely az olasz, szlovén és horvát barátság jelképévé vált. Kerékpárt nem is szükséges magunkkal vinni, hiszen Piranban, Portorozban is találni kölcsönzőket, térképet az információs irodákban kapunk.

Egészen más perspektívából mutatja meg magát a táj, ha gyalogosan indulunk a felfedezésére. A leghosszabb kalandot a 13 kilométer hosszú tengerparti promenád jelenti. Unatkozni biztosan nem fogunk, hiszen az egyik oldalon a tenger, a másikon pedig a hegyek látványát nem lehet megunni, útba ejtjük a Strunjan védett sós mocsarát és a híres Strunjan-sziklákat is. Biztosan mérges lesz, aki a Pirant megkerülő sétára indul, és otthon hagyja a fényképezőgépét, hiszen a városka folyton új arcát mutatja és mindenhonnan gyönyörű. Olajfák között vezető, 4 kilométeres szakasz vezet a Strunjan-völgyhöz, de Strunjanból Lucija felé is érdemes továbbindulni, a közöttük lévő dombról a szlovén hegyek, az olasz tengerpart és az Isztria horvát része is látható.

Tudta?
A szlovén partok egyötöde természetvédelmi terület. A pirani sólepárló a legészakibb működő sólepárló a mediterráneumban. A Secovije Salina Nature Park nemzetközileg elismert vizes élőhelye a vízimadaraknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük