A szlovén tengerparti és karszt régió látványosságai

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a fürdésen kívül mit lehet egy olyan 42 kilométeres tengerparti szakaszon csinálni, mint a Szlovéniáé? Nos, mivel a régi vasúti sínek helyén ma már jól kiépített bicikliútvonal húzódik végig az egész a teljes parthosszon, összekötve Triesztet Horvátországgal, Szlovénián keresztül, ezért az első és legkézenfekvőbb program a biciklizés lehet. Könnyen eltekerhetünk a festői szépségű és nagy múltú Piranba, vagy ha Horvátország felé vesszük az irányt, akkor útközben semmiképpen ne hagyjuk ki a Fonda család tengeri halfarmját, ahol örömmel avatnak be az ízletes húsú tengeri sügér tenyésztésének gondos és türelmes tevékenységébe.

Halfarm és a Fehér Arany

Természetesen egybekötve a tengeren „lebegő” farm motorcsónakos meglátogatásával, haletetéssel, majd füstölt, vagy nyers hal kóstolóval kiváló csoportos időtöltés lehet. Ha tovább haladunk a part mentén hamarosan elérhetjük a 750 hektáron elterülő Sólepárló – természetvédelmi – területét, ahol a 9. századtól, mind a mai napig a hagyományos módon párolják és gyűjtik a sót, 35 egyenlő méretű lepárlóban és óriási területeket felölelő párologtatókban. Megismerhetjük a sólepárlás folyamatát, eszközeit, a különböző só minőségi besorolásokat képzett idegenvezetőkkel és a régi őrházból átalakított boltban pedig a legkülönbözőbb só alapú termékekből vásárolhatunk. Legyen szó a készételek ízesítéséhez (és nem a főzéshez!) használt, magas ásványi anyag tartalommal rendelkező só virágról, bőrradírról, krémekről, vagy akár sós csokiról!

Krkavče

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Capodistria egyik ígéretes hegyi falva. Ha a közeli horvát határ felé autózunk és a határ előtt közvetlenül balra fordulunk, akkor az út felvezet a hegyekbe és rendkívül hangulatos kis falvakat találhatunk, fantasztikus kilátással. Ha valaki járt már Isztria szívében, mondjuk a horvát Motovun városkában, akkor pontosan tudja, miről beszélek. Azzal a különbséggel, hogy ezek a falvak turisták által még nagyon nem ismertek. Apró települések, kilátással a tengerre és a szomszédos településekre, azok csoportosuló házaira és templomtornyaira. Ezek közül is érdemes ellátogatnunk, a 49 állandó lakossal rendelkező Krkavče-be .

A 191 méter magas faluban találhatunk egy a régmúltat megidéző, hagyományőrző házat. Ahol szívesen beavatnak minket a helyiek korábbi életébe, valamint a látogatást, igény esetén össze lehet kombinálni helyi készítésű hidegen sajtolt, magas minőségű olivaolajból készült termékek(ízesített olajak, különböző oliva paték) vagy akár olyan helyi házi készítésű brandy-k, mint dió vagy articsóka esetleg naspolya kóstolásával is. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a környék eredet védett borait sem (Refosco,Malvasia ) melyet  frissen készült ételekkel, rögtön helyben is megtehetünk az egyetlen falusi turizmussal foglalkozó és egyre népszerűbb Robivera borászat + étterem és vendégházban.

Grand Hotel Bernardin

A tengerpart nem csak nyáron lehet érdekes, de természetesen akkor a legnépszerűbb. Több igazán kimagasló szálloda is várja itt az utazókat. A zászlóshajó, a 242 szobás, 5 csillagos Grand Hotel Bernardin nem is kívülről igazán szép, hanem a belülről elénk táruló panorámája lenyűgöző.  Szintén Portorož környékén van a 276 szobás 4 csillagos Hotel Histrion és a 239 apartmannal rendelkező, 3 csillagos Hotel Vile Park. A környékbeli hegyek is vonzzák a látogatókat: itt akár májusban is lehet műhavas szabadtéri síbemutatót elcsípni, de akár egyedi konferenciát is lehet szerezni, mert 2600 fős, tengeri panorámás helyszíneken.

1218505970_263bb5be15_o

Portorož és Piran városok között található Szent Bernát XV. századi templom megmaradt romjai és az erről elnevezett, St Bernardin városrészben található közvetlenül a tenger parton, saját stranddal vagy akár a Hotel Histrion által körülfogott saját kikötővel, mely adott rendezvény vagy igény esetén akár be is fedhető.