A Karszt vidéke: a határtól (majdnem) a tengerig

Szlovénia a csodálatos természeti adottságai miatt a túrázók kedvelt célpontja. Bár a terep kiválóan alkalmas többnapos túrázásokra is, a táj, az emberek és a kultúra megismeréséhez nem kell feltétlenül hosszú gyalogos ill. kerékpártúrákra vállalkoznunk.
Ezt a kis alpesi-adriai ékszerdobozt régiónként, egynapos kirándulásokkal is megismerhetjük, hiszen ezek során is változatos élményekben és látnivalókban lehet részünk, és csak rajtunk múlik, hogy a lábunkat fárasztjuk-e inkább, vagy az ízlelőbimbóinkat.
A továbbiakban négy ilyen, egynapos kiránduláshoz hozunk néhány ötletet.

Napi térkép (klikk és megnő;)

A Maribor közeli Chateau Ramšak – Vineyard Glamping Resort meghitt, csendes környezetben várja a romantikázni vágyókat és a családokat egyaránt. A helyszín igazán különleges, a luxus sátrakon kívül akár egy fán lévő házikóban is megszállhatunk.
Minden sátorhoz saját jacuzzi tartozik, és a luxus érzetet tovább fokozza, hogy a reggelit laktózmentes vagy vegán változatban is kérhetjük (nyitottak az egyedi kérésekre, speciális igény esetén érdemes kapcsolatba lépni velük).
Sajnos kutyával nem látogatható a hely, ennek ellenére remek kiindulási pont a környék felfedezésére.

Chateau Ramšak – Vineyard Glamping Resort

Az autóval kb. 50 percnyire (71 km) lévő Žalec több élményt is tartogat. A Slavinja folyó völgyében fekvő város és környéke híres komlótermelő vidék. Nemcsak a város címere, de egy múzeum is emléket állít a környék megélhetését biztosító növénynek. A sörkészítés tudományán kívül nemcsak a komlószedő munkások egykori életével, de ételével is megismerkedhetünk (kalandvágyó gasztrorajongóknak kifejezetten ajánljuk). A múzeumban természetesen sör is kapható, ám ha kicsit különlegesebb módon fogyasztanánk a délutáni üdítőnket, érdemes kipróbálni a helyi látványosságot, a „sör szökőkutat”. Helyi iparművész tervezte helyes kis korsókból 8 euróért 6 x 1 dl sört kóstolhatunk – erre maximálisan 4 óra áll rendelkezésünkre.
Ha többen vagyunk lehet próbálgatni kinek mi a kedvenc söre, és kiválasztani a legjobbat, ahogy a helyiek is évről évre megszavazzák a választékból azt a sört (Ambasadorjeva pipa), amely a szökőkutat képviseli különféle rendezvényeken országszerte.

Žalec

Žalectől egyórányira (68 km) fekszik a főváros, Ljubljana. Ide is érdemes betérni egy kávéra vagy ebédre, ám picit tovább autózva (120 km, kb. 1 óra 20 perc – valóságos csoda vár bennünket, a Postojnai cseppkőbarlang.

A lenyűgöző szépségű barlang élővilága is egyedülálló, a több mint százféle állatfaj leghíresebb tagja a barlangi vakgőte. (Vigyázat: gyerekkel érkezők ill. gyermeklelkűek a szuvenírboltban kapható irtó cuki szalamandra plüssök áldozatául eshetnek.)

Vakgőte (Proteus anguinus Laur.).

A 24 km hosszúságú barlangból 5 km-t járhatunk be vezetett túrával vagy egyénileg. Ha az egyéni utat választjuk, a pénztárnál bérelhetünk magyarul is kérhető audio guide-ot.
A barlang mozgássérültek és babakocsisok által is kényelmesen látogatható, akadálymentesített. A kb. másfél órás túra nagyobb részét kisvasúttal, kisebb részét gyalog tehetjük meg. Mivel a barlang hőmérséklete 8-10°C, ajánlott kabátot, meleg pulcsit magunkkal vinni, erre a meleg nyári időszakban érdemes különösen odafigyelni.
Az alig 10 kilométerre található Predjama kastély a Guiness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legnagyobb barlangkastély a világon. A barlang bejárata elé épült kastély ma egész évben látogatható múzeumként üzemel, de a kastély mindennapi életének bemutatásán túl egyéb izgalmak is várnak: különböző nehézségű túrákra indulhatunk a barlangba.
A Postojnai cseppkőbarlang és a Predjama kastély kombinált jeggyel is látogatható.

Innen tovább autózva nagy a csábítás, hogy egyből a tenger felé vegyük az irányt, de érdemes útba ejtenünk Štanjel városát. A Postojnától 40 kilométernyire (kb. 35 perc) található kis városka a sajátos, hegyre épült látványával a horvátországi Motovunra emlékeztet.

Štanjel – Ferrari-kert

Több helyi nevezetesség felkeresése után (pl. a furcsa harangtornyú templom vagy a híres helyi építész, Maks Fabiani által tervezett gyönyörű Ferrari-kert) érdemes betérni az egyik helyi étterembe, és megkóstolni a szezonális, helyi alapanyagokkal készült ételeket (Grad Štanjel).

szezonális: medvehagyma-krémleves és spárgás tiramisu

A nap végén pedig igazi felüdülés megérkezni egy olyan szállásra, mint a Kobdiljban található Villa Fabiani. Maks Fabiani szülőházát (szintén építész) leszármazottai újítják fel és gondolják tovább ma is. Az egyénileg is bérelhető szobákat akár egyben is ki lehet venni; csodálatos esküvőket szoktak rendezni a folyamatosan szépülő és megújuló történelmi villában. Az épületekhez a híres ős örökségeként gyönyörű kert és szőlő is tartozik, rejtett kis tavakkal, medencékkel.

Villa Fabiani: ez itt a kert

Kobdiljban járva érdemes felkeresni a Kobal Pincét, ahol a régióra jellemző Malvazija és Terran borokat díjnyertes minőségben kóstolhatjuk.

a fehértől a rozén át a vörösig

 

Az MGM Media Optima meghívására vettünk részt szervezett sajtóúton. Köszönet a Szlovén Idegenforgalmi Hivatalnak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük