3 + 1 dolog amiért érdemes elutaznod Mariborba

100 ezres lélekszámával, Szlovénia 2. legnépesebb városa, (betartva a sebességkorlátozásokat) mindössze 3 órára található Budapesttől és a határ előtti néhány kilométert leszámítva végig autópályán haladhatunk. Legutóbbi hétvégén immár 6odszor sikerült élvezni a szlovén, stájer régió központjának vendégszeretetét. Ám még így is tudott újat mutatni a Dráva parti város. Arra gondoltunk, hogy összeszedünk számotokra 3 olyan dolgot amiért – többek között – érdemes ellátogatni ide, mert máshol ezeket nem találhatjuk meg.

  1. LEGÖREGEBB SZŐLŐTŐKE
    Talán a legismertebb a listánkon, a világon – bizonyítottan – legöregebb szőlőtöke, mely mind a mai napig terem és a kb 50-60 kg-nyi éves termésből bort is készítenek. Sajnos megkóstolni nem tudjuk(de a helyiek szerint nincs jó íze), mivel csak protokoll célokra használja – a képen is látható butellákba töltött mennyiséget – a város. A Guiness rekordok könyvében is szerepel a több mint 400 éves a tőke. Egy 17. század közepén készült festményen(mely Grazban látható) már a korabeli és azóta is álló ház falán látható. 2007-ben újították fel az épületet, ma turista információs központként működik az épület és a szlovén borászat egyik emblematikus helye is ez. Környék borfajtáit, kézműves csokikat, tökmagolajat tudunk itt kóstolni a turisztikai információkon túl. A padlón található mozaik a Dráva folyót jeleníti meg és közel 1 millió darab mozaikból áll. Egyébként Magyarországon is találhatunk a maribori szőlőtőke hajtásaiból pl a Festetics kastély kertjében – melyet a polgármester adományoz a barátság és együttműködés jeleként.
  1. PLEZUH
    Tavaly télen nyílt alkalmunk kipróbálni a közeli Pohorje hegyen síelés közben egy nagyon helyi – hegyi – közlekedési formát, mely nem más, mint egy lécre erősített szék, alatta egy rögzített keresztfával, melyet ugyan nem mozgathatunk, de lehet rajta támaszkodni. Az eszköz neve PLEZUH – ha itt járunk, kérdezzünk rá, néhány euróért lehet bérelni, elkülönített pályán tudunk vele csúszni – érdemes kipróbálni, mert máshol ilyet nem találunk. Eredetileg a favágók használták ezzel csúsztak le a hegyről munkájuk végeztével.
  1. SPLAVARJENJE
    A szó annyit jelent, hogy rafting. Habár itt se gyorsan robogó vadvizek, se neoprén ruhás, evezős csapatok nincsenek. Viszont egy akkora farönkökből összeácsolt hajót kell elképzelnünk, amin asztalokhoz is le lehet ülni és mondjuk bográcsozni is lehet, sramli zenészek kíséretében. A tutajt motor segíti fel a folyón és lassan ereszkedik le a Dráván az egyik kikötője pont az Öreg Szőlőtőke közelében van, ott minden info rendelkezésre áll. Tökéletes délutáni szabadidős program, de akár egy családi esemény extra helyszíne is lehet és céges csapatépítésre is alkalmas.
  1. A +1 tippünk Mariborban – mivel nem sok helyen találkoztunk vele, bár állítólag Prágában és Szingapurban is kapható – szerintünk ezt érdemes megkóstolni a belvárosban, Stajerc névű szlovén ízeket kínáló étteremben, a helyben főzött sörük, csapolt ZÖLD változatát, az étterem nevét kölcsönző szintén Stajerc néven, mely jelentése stájer. Valami teljesen fura színtársítás az italhoz – Fradi drukkereknek, szerintünk kötelező, főleg, amikor a fehér sörhab még áll rajta – ízre viszont egy könnyű nyári sör, 4-5 % os alkoholtartalommal.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük