Városok a szlovén hegyekben: Tolmin – Nova Gorica


Tolmin:
Tolmin Kobarid és Kanal között helyezkedik el, szintén a Soča folyó partján, a Soča és a Tolminka folyók találkozásánál.

A város elhelyezkedésének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik mind a túrizmus, mind a gazdasági élet területén, illetve történelme is mozgalmas. Innen indult ki az 1713-as parasztlázadás, de itt folytak, az I. világháború legnagyobb hegyi csatái is. Az itt folyó harcoknak emel emléket az un. Javorca kápolna, amelyet a harcok ideje alatt emeltek, illetve az abban található „halottas könyvben” 2808 név van bele égetve, köztük számos magyar katonáé is, akik ezen a környéken esetek el. Szintén háborús emlék, az 1938-ban épült német katonai sírkert, és a hozzá tartozó kápolna. Az I. világháború során járt itt Hemingway is, aki vöröskeresztesként vett részt a harcokban, és azt átélt élményei inspirálták a „Búcsú a fegyverektől” című művének a megírására. Aki idelátogat, semmiképpen se hagyja ki a Tolminka-szurdok megtekintését, amelynek a legmagasabb pontja fölött ível át, az un. Ördög-híd. A város környéke kitűnő terepe a kirándulásoknak, túráknak, ugyanis a páratlan szépségű környezet számos látnivalót kínál.

tolmin

Nova Gorica: A város, a második világháború után keletkezett, ugyanis a háború után a város eredetijét, azaz a mai Goriziát Olaszországnak ítélték. Jugoszláviában 1947-ben döntöttek az új város megépítéséről. Mind a két város, a határon fekszik, a Soča folyó partján. A két állam közötti határ is a két város találkozásánál húzódik, a város utcáin. Nova Gorica az idők folyamán Szlovénia 10. legnagyobb városává nőtte ki magát. Látnivaló között meg kell említeni, a Kostanjevica ferences rendi kolostort, illetve a várossal összenőtt Solkan községnél, a Sočán átívelő viadukt szomszédságában található magyar katonatemetőt. A viadukt önmagában is festői látvány, de azt is tudni kell róla, hogy az épülése idején Európa legnagyobb viaduktjaként tartották számon. Továbbá a város szomszédságában emelkedő Sveta Gorán található ferences rendi kolostort, és a Szűz Mária Bazilikát. A bazilikából ellátni egészen az Adriai-tengerig. Tudni kell még a városról, hogy a szerencsejátékok Mekkájának is nevezik, ugyanis itt található Szlovénia legnagyobb játékkaszinója. A látnivalók közül természetesen nem lehet kihagyni a természeti környezet szépséget, amely a szlovén hegyekre általánosan jellemző.