Vadvízi helyszínek Szlovéniában – megéri az izgalmakat?

Sokan gondolják úgy, hogy, ha vadvízi sportokat akarnak űzni, akkor Ausztriába, vagy Svájcba kell menniük, ami nagy tévedés, ugyanis Szlovéniában elsőrendű helyszíneket találhatnak a sport szerelmesei.

Közülük is kiemelkedik a világhírű Soča-völgy, illetve a vadvízi sportok Mekkája, Bovec városa. A Soča folyó minden szempontból ideális feltételeket biztosít a vadvízi sportok művelői. A kezdőknek javasolt olyan csapathoz csatlakozni, ahol profik is vannak, ugyanis a vadvízi sportok nem teljesen veszélytelenek. Megfelelő eszközök, felszerelés, és ruházat hiányában, akár komoly veszélyt is jelenthet. Jellemzően 6 nehézségi fokozatra van osztva a folyó evezhető szakasza. A kezdőket maximum négyes fokozatig viszik el evezni a túravezetők.

sava

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az 1-4 fokozat közötti túrák esetében hiány lenne az élményekben. A rafting például azt igényli, hogy a csapat együtt dolgozzon, összhangban, ugyanis ellenkező esetben könnyen borulás lehet a kaland vége. A csapat tagjai egymásra vannak utalva, ami nagymértékben erősíti a közösséget, a közös munkát. Nem véletlen, hogy sok céges tréninget szerveznek ide a vállalatok. Természetesen a profibbak kipróbálhatják az 5-ös, és 6-os fokozatú szakaszokat is. A Sočán mind a 6 fokozat megtalálható ugyanis. A folyón a hajózás 75-150 cm-es vízállás között engedélyezett a hajózás, illetve a szezon március 15-én kezdődik, és október 31-én ér véget. A Soča megtalálhatják a számításukat a rafting szerelmesein túl, a vadvízi kenu, a vadvízi kajak, a vadvízi úszás, és a canyoning hódolói is. Természetesen nem a Soča az egyetlen folyó, ahol a vadvízi sportok űzhetők. Ilyenek a következő helyszínek is:

  • Sava Bohinjka, Júliai-Alpok – 1-4-es fokozatú szakaszai vannak a folyónak
  • Sava Dolinka, Júliai-Alpok – 2-es fokozatú szakaszokkal, ezért kezdőknek ajánlható
  • Kokra folyó, Kamnik-Savinja Alpok – egyes szakaszai 2-es, más szakaszai 4-5-ös nehézségűek
  • Idrijca folyó. Júliai-Alpok – jelenleg nem hajózható
  • Koritnica, Júliai-Alpok – a hajózható szakaszai 2-4-es fokozat közöttiek
  • Krka, Karszt-hegység – könnyen hajózgató, 1-3-as fokozatú szakaszokkal
  • Savinja, Kamnik-Savinja Alpok – elsősorban tavasszal hajózható, egyes szakaszai 2-es nehézségi fokozatúak, míg mások 4-es nehézségi fokozatúak
  • Mura, Muravidék – elsősorban kezdőknek kiváló lehetőség a folyón való kajakozás, kenuzás, ugyanis végig 1-es fokozatú a folyó
  • Kolpa, Poljanska-hegység – nagyon szép környezetben, kezdőknek ajánlható a folyón való evezés