Túratippek a Karavankákban – Stol – Kosutnikov Turm


Stol (2236 m):
A Stol csúcsának meghódításához nincs szükség különösebb felkészültségre, sem extra felszerelésre, sem különösebb erőnlétre, sem hegymászó tapasztalatra.

Az ösvény jelzett útvonalon halad, és gyalogosan fel lehet érni a csúcsra. Az ösvény eleinte fenyveseken, majd kaszálókon, és magashegyi réteken visz keresztül. Az túra egyedül a hossza miatt kíván meg jó kondíciót, ugyanis legalább 4-5 órára számoljunk. A túra Zirovnica településről indul, ahonnan viszonylag könnyen felgyalogolhatunk a Valvasorjev menedékházig, amely 1180 méteres magasságban épült. Itt kipihenhetjük magunkat, majd folytathatjuk utunkat, amely innentől meredekebb lesz, de legyőzése nem kíván túlzott erőfeszítést. Felérve a csúcsra festői látványban lesz részünk, többek között gyönyörködhetünk a Bledi-tó látványában is. Innen csal 10 perc sétára található a Presernova koča, ahol pihenhetünk a visszaindulás előtt, illetve meg is ebédelhetünk. A Stol csúcsát meg lehet mászni az osztrák oldalról is, de ahogy azt már előbb is jeleztünk, az már komolyabb felkészülést igényel. Jó kondíció, klettersteig szett, sisak, hegymászó tapasztalat szükséges hozzá. Itt található a Nordgrat Klettersteigen, amely B-C nehézségű.

kosut

Kosutnikov Turm (2133 m): A Stokhoz hasonlóan, a Kosutnikov Turm is, a szlovén oldalról könnyen meghódítható, de ugyanez, az északi, osztrák oldalról komoly kihívást jelent. A déli szlovén oldalon jelzett ösvények vezetnek a csúcsra, amelyek bejárása nem igényel komoly felszerelést, és nagy gyakorlatot a magashegyi túrázás, illetve a hegymászás területén, ugyanakkor az útvonal hossza miatt mégis szükséges a jó erőnlét. A déli oldalról induló útvonal kiindulópontja, a Dom na Kofcah, amely 1488 méter magasan fekszik, ahonnan több csúcshoz is indul ösvény, így a Veliki Vrh, és a Kledivo ormaihoz is. Tovább haladva kelet felé elérünk a csúcs alatti hágóba, ahonnan már csak megközelítőleg 20 perc séta vár ránk. A túra teljes időtartama nem kevesebb, mint 8-9 óra. Az északi oldal hatalmas sziklafai egy teljesen más képet mutatnak. Az osztrák területről induló túra útvonalak csak gyakorlok hegymászóknak ajánlottak. Az osztrák oldalon fekvő Koschuta Hüttétől két klettersteig is indul, amelyek közül az egyik, az ÖTK Klettersteigen C, azaz nehéz, míg a másik, a Larchenturm Klettersteig D, azaz nagyon nehéz. Az elsőn, azaz az ÖTK Klettesteigenen keresztül érhető el a Kosutnikov Turm, míg a másikon keresztül a Larchenturm torony érintésével a Veliki Vrh. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük