Tržič

Kikapcsolódás sorbanállás nélkül

Bár a Covid-19 sajnos a mai napig érezteti hatását a turizmusban – amit a turisták megcsappant száma is mutat -, Bled és Bohinj változatlanul népszerű úticélnak számít. Egyre több magyar fedezi fel magának szomszédunk természeti és kulturális kincseit, így – a tengerparti városok mellett – az előbb említett két város, tavaik és környékük már nem ismeretlenek itthon sem. 

Tržič – Bled – Bohinj

Úton Bled vagy Bohinj felé azonban érdemes útba ejteni Tržičet is. A város történelmi központjában egyesül a Tržič Bistrica és a Mošenik folyó, valamint Szlovénia leghosszabb hegygerincének, a Košutának a csúcsai is itt találkoznak a szomszédos Ausztriával.

Tržič a város, ahol teljesen kikapcsolódhatsz, ahol nincs rohanás vagy stressz, csak 🐲

Akár napközben, akár este érünk oda, a családias Bed & Breakfast Base Camp kényelmes szállással vár minket. Az “Alaptábor” egy alacsony energiafogyasztású ház, kis ökológiai lábnyommal: a berendezésnél törekedtek a természetes anyagok használatára, illetve a vizet és a házat is biomasszával melegítik. Kérésre reggelit is készítenek, amit a legfelső szinten lévő közös helyiségben tálalnak – a változatos menüt a helyi specialitások mellett a Triglavra való kilátás fűszerezi meg.

Kilátás a Base Camp teraszáról

Ha esős-álmos délelőttre ébredünk, a sí- és helytörténeti múzeum, vagy az egykori higanybánya nyújthat menedéket a csapadék elől. 
A múzeum felső szintje az egykor helyben végzett mesterségeket mutatja be, melyek közül kiemelkedik a kékfestés és a cipőkészítés. A kiállítás interaktív és az élményalapú ismeretátadásra törekszik, a tárgyakat kipróbálva fedezhetjük a múlt egy szeletét…és még sárkányt is etethetünk 😉 

Az alsó szinten a sítörténelem kapott helyet. Ez a tárlat nemcsak a téli sportok szerelmeseinek lehet érdekes: végigköveti, hogy alakult a sport történelme, és milyen fejlődésen mentek keresztül a (főleg) sportolásra használt eszközök. Mivel Szlovénia magas szinten és jó eredménnyel képviselteti magát a téli olimpiai sportágakban, természetesen a nemzet büszkeségeiről is látható egy  összefoglaló. 

Mestna kavana

Múzeum után érdemes beugrani a központban lévő (Trg svobode 24, 4290 Tržič) “Mestna kavana”-ba egy kávéra, és időjárástól / hangulattól függően kipróbálni valamelyik kacéran hívogató sütit, tortát vagy fagyit. Mi nagyon szerettük. 

Ha a St. Anne Bányát is szeretnék felfedezni, először a helyi TouristInfoval kell felvenni a kapcsolatot, ugyanis az csak szervezett túra keretében látogatható. (Kávé után akár át is sétálhatunk az irodába, nagyon köze van. A túraútvonal-tippekre, de akár túravezetőre is szert tehetünk itt.)
Tourist Promotion and Information Center (TPIC) Trg svobode 18, 4290 Tržič

46.411366,14.265579

Lajb község közelében, a Begunjščica délkeleti lejtőjének felszíne alatt egy öt kilométer hosszú, teljesen megőrzött barlangrendszer rejtőzik az egykori higanybányából. A túravezető amellett, hogy elmeséli a bánya történetét és segít felfedezni a földtörténeti korok nyomait, praktikus tanácsokkal is ellát, valamit sisakot és lámpát is biztosít.  

A beltéri programok helyett (vagy után) számtalan túraútvonal kínál aktív kikapcsolódási lehetőséget a környéken – akár gyalog, akár saját vagy bérelt kerékpárral (e-bike-kal;). 🚵‍♀️🚶‍♂️🧗‍♀️

Zelenica Mountaineering Instruction Centre

Mi Tržičtől picit északabbra vettük az irányt, és a Kompas Shop Ljubeljtől indulva (duty free shop, parfümök, csokik miatt érdemes lehet benézni) a Zelenica Turistaház és Hostelig mentünk fel. Nagyjából egy óra az út gyalog, végig emelkedővel – a szintkülönbség és a kavicsos, meredek út leküzdése igényel némi kondíciót, de különösebb felkészülés nélkül megtehető. 

🐄🚵‍♂️🥞

Karavla 297 Inn

A Karavla 297 fogadó a ljubelji határátkelő alatt, a ljubelji munkatábor emlékműve mellett található. A fogadó kínálata ízletes házi levesekből, hús- és vadételekbők, steakekből és egytálételekből áll, valamint vegetáriánus és gluténmentes ételek is választhatók. A hely egyik specialitása a bárány, még az alföldön szocializálódott magyar gyomor is kedvét leli benne, annyira jó. A bárány mellett levesekben is erős a hely. És nem csak nekünk nyerte el a tetszésünket, a 2022-es Gault&Millau pop gasztrokalauz is ajánlja őket.  

Base Camp – Múzeum – bánya – Karavla Inn 297 – Kompas Shop Ljubelj

Utazásunk során partnerünk volt az MGM Media Optima és a Best Press Story

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük