Tito nyomában Kocevje községben – bunker atomtámadás esetére

A község története már 14. században elkezdődik, amikor is az ortenburgi grófok ide telepítik a németeket. Az első világháború után csatlakozik a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, majd a második világháború idején megszállják a németek és áttelepítik az itteni német származású lakosságot Dél-Stájerországba. A háború végén Tito partizánjai véglegesítik a ma 17.000 fős község “jugoszlavizálását” és felhasználják a területet védelmi objektum kialakítására.

A második világháború után kezdetét veszi az úgynevezett hidegháború időszaka, amikor a terület újra jelentőséget kap. Tito eleinte szorosan együttműködik a térséget fennhatósága alatt tudó szovjet birodalommal, majd a negyvenes évek végére szembe fordul Sztálinnal és a szovjet vezetéssel. Ebben az időszakban nevezik Titót Amerika láncos kutyájának a magyar sajtóban, hiszen a kialakult hidegháborús helyzetben a jugoszláv vezér inkább Amerika felé fordult.

Tito viszonya a Szovjetunióval (és ezzel együtt Magyarországgal) csak a hatvanas években rendeződött. A több mint tízéves feszült viszonyt jellemezte a kölcsönös felkészülés egy esetleges Jugoszláv – Szovjet háborúra, melynek része volt például hazánk déli védelmi vonalának megerősítése és a kocevjei bunker megépítése is.
A Kocevjében található K-35 nevű katonai objektumot 1953 és 1957 között építették egy esetleges szovjet támadás esetére.
A föld alatt 80 méter mélyen alakították ki, hogy akár egy atomtámadás bekövetkeztével is megvédje a jugoszláv katonai vezetést.
Elegendő elektromossággal (amit egy háborúból megmaradt német tengeralattjáró generátora szolgált) és élelemmel akár 100 napra is alkalmas óvóhely alakítottak ki 500 méter hosszan 6 szobával.
Külön érdekes, hogy a bunker a funkcióját akár a mai időkben is kitűnően tudná szolgálni.

A község önkormányzata 100.000 eurót költött a rekonstrukcióra, változatlan formában megőrizve a bunker eredeti állapotát, köztük a parancsnoki szobát is. Kicsit hasonló hangulata van, mint Londonban Churchill óvóhelyének, ahol ma a Churchill War Rooms kiállítás látogatható.
A nemrégiben nyitott múzeumba érdemes ellátogatni, mindössze 54 kilométerre található Ljubljanától. A történelem szerelmeseinek egy hosszú hétvégés program izgalmas és informatív része lehet, nem beszélve a környék természeti szépségeiről.

Képek:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük