Szuper tipp a pünkösdi hosszú hétvégére Lendva

Kalandozásra hívunk a pünkösdi hosszú hétvége apropóján a szomszédos Szlovéniába, Európa zöld szívébe!

Az egyik legközelebbi célpont Lendva vagy Lendava települése, mely első sorban Európa szerte híres paraffinos gyógyvizéről ismert, illetőleg arról, hogy a szlovéniai magyarság szíve. Budapesttől mindössze 2 és fél óra autóútra található, a határtól 6 km távolságra.TL_glava1_607481

Lendva várának alapjai már a 12. században álltak, majd a tatárjárás elpusztította az addig nyüzsgő életet élő várat és népét. Az újjáépített kastélyt a török hódoltság idején nem sikerült bevenniük az oszmán seregeknek, végleges formáját azonban az Esterházy családtól kapta, amikor is – I. Lipótnak leróni hálájukat – átépítettek a mai L betű formáló váralapra. A család birtokában volt a második világháború végéig, ugyan a két háború között csak formálisan, hiszen ekkor már a jugoszláv katonák laktanyájaként használták. Ma a település a magyarság szíve, nagyon gyakran hallani az utcáin magyar szót. Színházát Makovecz Imre építette a két állam közötti együttműködés jegyében, közös finanszírozásból. Lendva települése augusztusban is nagyon jó utazási célpont, hisz ekkor rendezik meg az éves bográcsfőző versenyt. Lendvának régi hagyománya a bográcsolás, hiszen a körülötte lévő szőlőskertek gazdái a bor készítése alatt kinn a szabad égen bográcsoztak évszázadokon keresztül. Lendva borútja az ország legkeletebben lévője, fő szőlőfajtái az olaszrizling és a chardonnay.
kepA lendvai gyógyvíz paraffin tartalma miatt egyedülálló, mely nem véletlenül a kozmetikai ipar egyik legkedveltebb hatóanyaga, kivált a száraz bőr ellen. A bőrápoláson kívül a víz jótékony hatással van az ízületi és mozgásszervi  panaszokra, valamint a belső gyulladásos folyamatokra. Egészen véletlen bukkantak rá a vízre 1965-ben, amikor is kőolajat kerestek és 62 fokos gyógyvíz tört fel. Mára 1649 m2 alapterületű fürdőkomplexum épült rá, összesen 8 darab kültéri és belső medencékkel! A központ szíve a Terme Lendava, mely körül különböző kategóriás szállásokat lehet bérelni, melyek közül a legnagyobb férőhellyel a 120 szobás Hotel Lipa rendelkezik.
terme-lendava-04kep (2)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük