Szlovénia népszerűbb, mint valaha!

Rekordöntésre készülnek szomszédunk: tizedével többet költöttek náluk a turisták, mint tavaly. Ráadásul mi magyarok nagyon fontos látogatók vagyunk!

A Szlovén Turisztikai Hivatal adatai szerint 1,8 milliárd eurót hagyhatnak a különleges szépségű országban egyetlen év alatt a turisták. A csupán 2 milliós országban először fogja a vendégéjszakák száma a 10 milliót meghaladni. A turisták száma az első 10 hónapban 11 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 7,5-tel. A turizmusnak kitüntetett szerepe van az ország gazdaságában: a GDP 12 százalékát adja, az exportból pedig 8 százalék a részesedése, a szolgáltatásexporton belül pedig 40 százalék. Érdemes ezért kicsit olyan szemmel is utazni az országban, hogy mit lehetne tőlük eltanulni!

A magyar látogatók száma pedig még átlagon felül is emelkedett. Tavaly a hetedik legnagyobb küldő ország voltunk, a magyarok közel egy százaléka megfordult Szlovéniában. A 70 ezer magyarnál csak francia (72 ezer), holland (75 ezer), horvát (118 ezer) német (241 ezer), osztrák (262 ezer) és olasz (436 ezer) fordult meg több.