Szlovénia hegyei – az aktív- és outdoor sportok paradicsoma

A ma emberének sokkal nagyobb szüksége van a sportra, mint eddig bármikor. Ez annak köszönhető, hogy az emberek többsége vagy ülő, vagy egyéb mozgásszegény munkát végez, amely gyengíti a fizikai állóképességet, illetve a betegségekkel szembeni ellenállást.

Az ember egészsége, illetve élete megér annyit, hogy rendszeres időközönként rászánjunk több-kevesebb időt arra, hogy mozogjunk. Természetesen a mozgásnak, a sportnak számtalan fajtája van. Ennek, talán a legegészségesebb, és legsokrétűbb lehetősége a természetben eltöltött aktív mozgás, legyen séta, futás, kirándulás, túra, hegymászás, stb. A természetes környezetben végzett mozgás ugyanis duplán hasznos, mert nem csak a testet, és az izmokat mozgatja meg, hanem a friss levegő, és a napsütés az immunrendszert, és nem utolsó sorban az ember vitalitását is erősíti. Szlovénia hegyei olyan ideális lehetőséget, illetve terepet biztosítanak a fenti célok eléréséhez, amely párját ritkítja.

slovenia 002

Mit kínálnak a Szlovén hegyek-völgyek? Egy változatos, szemet gyönyörködtető természetes környezetet, égre törő szirteket, barátságos lankákat, sűrű erdőket, festői hegyi tavakat, szökdelő patakokat, amelyek hirtelen előbukkannak előttünk a hegy oldalából. Zúgó vízeséseket, bársonyos fűvel borított, zöld hegyi réteket, kaszálókat, történelmi tájakat, emlékeket, épületeket, barlangrendszereket, mesébe illő hegyi falvakat, és a fák között megbúvó pihenőházakat., és ne feledkezzünk meg a szlovén emberek vendégszeretetéről sem. Legyen tál, vagy nyár, tavas, vagy ősz, a szlovén hegyek, mindig tudnak szépséggel, érdekességgel szolgálni.

Mely sportok űzése jelenthet felejthetetlen kikapcsolódást itt, a hegyek országában?

–    túrázás
–    vadvízi sportok, rafting
–    téli sportok minden ága
–    természetjárás
–    hegymászás
–    kerékpártúra
–    tájfutás
–    horgászat, vadászat

Természetesen az egyes hegyek, hegyvonulatok más-más lehetőséget biztosítanak a sportolásra. A legtöbben az alpesi hegyeket, hegyvonulatokat keresik fel (Júliai-Alpok, Kamniki-Alpok, Karavankák). A szlovén alpesi tájakra való eljutás nagyon egyszerű Magyarországról. Ljubljanáig nagyon gyorsan eljuthatunk a kiépített autópályák igénybevételével (M7 – E653 – E57) . Onnan már a legtávolabba alpesi hegység sincs messze, így a kitűzött célunkat már nem nehéz akkor sem elérni, ha alsóbbrendű utakon kell is azt elérnünk. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.