Szlovénia: A hegyek birodalma

Szlovénia szó szerint a hegyek birodalma. Kevesen tudják, hogy az ország területének a 90 %-át hegyek alkotják.

Kedvező tulajdonsága ezeknek a hegyeknek, hogy nem tartoznak a nagyon magas hegyek sorába, amelyek öt, hat, hét, vagy 8 ezer méter magasak, és amelyek így a legtöbb ember számára elérhetetlenek, és élhetetlenek. Szlovénia hegyei emberléptékűek,- annak ellenére, hogy a szakirodalmat alul véve, a hegyei tekintélyes része a magashegyek csoportjába tartozik-, ugyanis a Szlovéniában található legmagasabb csúcs sem éri el a 3000 métert. Mindezeknek köszönhetően a szlovén hegyek az ember számára még élhető hegyek minden szempontból. Itt békességben él együtt az ember, és az állatvilág.

hegyek birodalma

Szlovénia hegységei, hegyei két hatalmas hegységrendszer alkotja. Északon, és nyugaton az Alpok utolsó hegységeit találjuk, ugyanis az Alpok itt Szlovéniában ér véget, és veszi át a helyét, az egészen Görögországig húzódó Balkáni hegységrendszer, amelynek a Dinári-hegység is a része. Az Alpokhoz tartozó magashegyei, 3 nagy egységre oszthatók. Az első a  Júliai-Alpok, a második a Kamniki-Alpok, és a végül a harmadik a Karavankák vonulatai. Ezek a hegységek foglalják magukba Szlovénia legmagasabb csúcsit.

Szlovéniai hegyeit első sorban karsztosodó mészkő alkotja, amelyet a víz nagyon jól tud alakítani. Főként igaz ez, a Dinári-hegység hegyeire, illetve a Dinári-platóra. Ennek köszönhetően számtalan barlang, búvópatak, dolina, polje található a hegyek belsejében. Szlovénia tájait a kisebb-nagyobb hegységek, dombságok szabdalják, amelynek köszönhetően kialakult egy vadregényes, és festői táj, amellyel találkozhat a látogató Szlovénia egész területén. A hegyek vagy hófehérek, vagy szürkék, vagy vöröses színben izzanak a nap fényében. Hatalmas mészkőfalak törnek a magasba, amely nagy kihívást jelent az extrém sportok kedvelőinek.

Minden fele mély szurdokok, hatalmas barlangok, a hegyek belsejéből előtörő patakok, folyók, amelyek gyakran látványos, és szemet gyönyörködtető vízesés formájában folytatják az útjukat. A legszebb látnivalók között kell megemlíteni a Boka vízesést, a Mlinarica-szurdokot, a Slap Savica vízesést, a Vintgar-szurdokot, a Bohinju-tavat, és környékét, a Mostnica vízesést, a Bledi-tavat, és még folytathatnánk. Aki meseországot keresi, annak el kell mennie Szlovéniába.          

      

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.