Tenger, napfény, só

Kobdiljból nagyjából 50 perc alatt (60 km) elérhetjük a szlovén tengerpart közepén elhelyezkedő Izolát.

Napi térkép (klikk és megnő;)

1

A mediterrán kisváros a Trieszti-öböl délnyugati partján fekszik, lakói régen főleg halászattal és a borászattal foglalkoztak. A romantikus kis halászváros középkori utcácskái igazán hangulatos sétákra csábítanak. A kulináris élvezetek mellett egész évben sport-, kulturális és egyéb szórakoztató rendezvények várják a látogatókat, az Izolai Nemzetközi Film Fesztivál (június 5-9.) vagy augusztus 24-25-én a Halászok Fesztiválja.

Izola

A városban remek szálláslehetőséget kínál a San Simon Hotel Resort (Bernardin Hotels). Bár szinte megunhatatlan a tengerparton való sétálgatás, érdemes feljebb merészkedni, mert nagyszerű helyekre bukkanhatunk, csodálatos kilátással. Ilyen pl. a Belvedere Hotel éttermének terasza is: a nagyszerű ételek mellé páratlan kilátás társul; kilátás és ebéd felsőfokon.

Hotel Belvedere

Piran és Portorož egyaránt nagyjából 10 km-re fekszik Izolától. Portorožban mindenki megtalálja a neki megfelelő helyszínt a kisgyerekes családoktól az üzletemberekig – legyen szó családi nyaralásról vagy üzleti megbeszélésekről, ez a hangulatos kis tengerparti város számos lehetőséget rejt magában.

Piran

 

A tenger közelsége és a gazdag történelmű múlt alakította ki Piran mai arcát – a főtér például egykor a kikötő része volt, egy belső dokk, mely a város eredeti falain kívül helyezkedett el. Itt, a Tartini téren található a város emblematikus épülete, a Benečanka, amit a helyiek nagy bánatára, a hagyománytisztelet és a történelmi hűség nevében világos színűre festettek át – pedig az épület jellegzetes, élénk piros színével nemcsak a szlovének, a turisták nagy kedvence is volt. Ha már a téren járunk, mindenképpen érdemes betérni a város egyik legjobb éttermébe, a La Bottega Dei Sapori Restaurant-ba. Az olasz és a francia konyha keveredése kiváló helyi alapanyagokkal, helyi borokkal kiegészülve: bármit is választunk az étlapról, elégedetten fogunk távozni. Különösen ajánlott a szarvasgombás ill. a tésztaételeiket kipróbálni.

Piran említésekor sokaknak eszébe jut a Magyarországon is megvásárolható pirani só. Jó hír, hogy a sečovljei sólepárló (Sečovlje Salt Pans – http://www.portoroz.si/en/experience/natural-attractions/secovlje-salt-pans) területe látogatható, bár kutyával sajnos csak a bejáratig juthatunk. A sómezőket gyalog bejárva megismerhetjük az ott dolgozók mindennapi életét, valamint megfigyelhetjük a terület egyedülálló madárállományát.

Sečovlje – a pirani só <3

Tipp: Bár a szuvenír boltban is vehetünk kisebb-nagyobb kiszerelésben sót, az igazi fanatikusok a bejáratnál lévő boltban szerezhetik be az év(ek)re elegendő sókészletet, hiszen akár 5 kilós kiszerelésben is kapható.

 

Az MGM Media Optima meghívására vettünk részt szervezett sajtóúton. Köszönet a Szlovén Idegenforgalmi Hivatalnak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük