Szlovén ízek nyomában – Szlovén gasztronómia


Szlovénia igazán sokoldalú
, hol a magashegyek panorámájával, hol a tengerparti szellő simogatásával, hol szőlővel teleültetett, hullámzó dombokkal vesz le bennünket a lábunkról.

Az ország jó úton halad afelé, hogy az aktív kalandokért felkerekedő, a kulturális élményeket kereső és a tengerparti semmittevést előnyben részesítő turisták mellett az ínyenceket is meghódítsa. A közelmúltban lezajlott gasztroforradalomnak köszönhetően a mennyiségi szemlélet a múlté, az éttermek kizárólag a minőségben utaznak, legyen szó akár tradicionális ételekről, akár halakról vagy a tenger gyümölcseiről, melyek frissen érkeznek a konyhákba.

taste

A gasztroturisták Ljubljanában jó helyen járnak. Az éttermekben a „Taste Ljubljana” logóról könnyű felismerni a helyi ételspecialitásokat, például a marhából főzött, tésztával gazdagított levest vagy a híres Kranj kolbászt, melyet általában mustárral, friss kenyérrel és borral tálalnak. A főtt-füstölt marhanyelv szintén nemzeti eledel. Tévedés azt gondolni, hogy a rántott csirkecomb és a pirított burgonya csak a magyar asztalra kerül vasárnaponként, ez is a helyi különlegességek között szerepel.

A fővárosban egyéb programok mellett „Kóstold meg Ljubljanát” címmel 3-4 órás gasztrotúrákat indítanak, heti két alkalommal. Az ötállomásos program során tipikus, helyi étekkel és a hozzájuk kínált italokkal ehetjük magunkat degeszre, talponállókat és elegáns éttermeket is útba ejtve. Péntekenként pedig a helyiekhez hasonlóan keressük fel a piacot, melynek egy része ezen a napon, áprilistól októberig „Open Kitchenné” alakul, és a legfontosabb találkozási hellyé válik. A fővárosban fagylaltban (és sokak szerint desszertben is) a Cacao vezet, folyóparti teraszát nehéz otthagyni.

Az aktív kalandokra csábító Soča-völgyében az itteni tiszta vizű folyókból fogott, pöttyös hátú pisztrángot, a tengerparton pedig a sügért érdemes megkóstolni, ha szerencsénk van, utóbbi a Fonda család pirani halfarmjáról érkezik, kiváló minőségben. Borosoknak irány az Alpok vonulatai és az Adriai-tenger között megbújó Brda, a mediterrán tájon remek borászatok jobbnál jobb borokat kínálnak.    

Ha édesség, akkor potica: a jellemzően diós vagy kakukkfüves ízesítésű kalácsot jeles alkalmakkor otthon készítik, de kávéházakban is felfedezhetjük a régiónként másféle töltelékkel készülő finomságot. Bled környékén az eredetvédelem alatt álló Bled cream cake” (kremsnita) a kötelező, finom, könnyű nyári édesség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.