Síelés

Síterepek, téli sportolási lehetőségek Szlovéniában

A téli sportokkal kapcsolatban, első sorban nem Szlovénia neve ugrik be elsőnek, a legtöbbünknek, pedig ott kellene, hogy legyen azok között. A síterepek, téli sportolási lehetőségek Szlovéniában, semmiben nem maradnak el a hasonló osztrák, szlovák, román, vagy egyéb régiós lehetőségektől. Amikor az Alpokra gondolunk, akkor az esetek többségében Ausztria, Svájc, Németország, Franciaország, és Olaszország neve villan be, és viszonylag ritkán Szlovéniáé. Vajon miért van ez így?

siterepek sloveniaAz okok között mindenképpen meg kell említeni a kevés információt, és a nem elég erőteljes marketinget. Többek között ezeknek is köszönhető, hogy a téli sportok magyar szerelmesei, még nem fedezték fel Szlovéniát.

Kevesen tudják, hogy Szlovénia legnagyobb részét- nem levesebb, mint 90 %-át -, hegyek, és dombok borítják, és csak 10 %-a sík terület. Ezért nem is annyira meglepő az, az adat sem, hogy Szlovénia, az erdős területek nagyságát tekintetve is, nagyon előkelő helyen ál Európa országai között, ugyanis csak két országban nagyobb az erdős területek aránya, az ország területéhez viszonyítva, Svédországban, és Finnországban. Vadregényes hegyek, változatos tájak, sűrű erdők, karsztok, búvópatakok, barlangok, és nem utolsósorban, kitűnő síterepek, téli sportolási lehetőségek várják Szlovéniában a téli sportok szerelmeseit, illetve azokat is, akik csak kirándulni, kikapcsolódni, vagy pihenni vágynak.

Szlovénia hegyei közül meg kell említeni a Júlia-Alpokat, a Kamniki-Alpokat, a Pohorje-hegységet, a Karavankák láncait, és nem utolsó sorban a Dinári-hegységet. A hegyek magassága nagyon változatos, a néhány száz méteres csúcsoktól kezdve, a közel 3000 méteres ormokig megtalálható itt minden. A Kamniki-Alpok területén például nem kevesebb, mint 28 db 2000 méternél magasabb csúcsot találhatunk. Mindezek után nem lepődhetünk meg azon, hogy számtalan kitűnő síterepet találhatunk Szlovéniában. Nézzük is meg, hogy mit kell tudnunk a szlovén sícentrumokról, illetve azt is, hogy miért érdemes előnybe részesíteni őket, más országok sícentrumaival szemben.

  1. közel van Magyarországhoz
  2. a sípályák jól kiépítettek, biztonságosak
  3. nagyobb pályáknál hóágyú használata
  4. kényelmes feljutás a csúcsokra (ülőlift, kabinos felvonó, illetve tárcsás, és csákányos kabinok segítségével)
  5. szlovén vendégszeretet
  6. pihenőházak, síházak, ahol a megpihenni várókra, meleg italok, ízletes ételek, és jó hangulat vár
  7. különböző nehézségű pályák – zöld, kék, piros, fekete pályák állnak rendelkezésre
  8. az Alpok más régióinál kedvezőbb árak

Mindent összevetve, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Szlovénia, illetve azon belül is a szlovén sípályák megérdemlik, hogy felfedezzük őket, mert garantált a tökéletes kikapcsolódás, és az aktív pihenés.