Mennyibe kerülhet egy síbaleset?

Ma már az interneten meg lehet kötni a síeléshez és egyéb sportokhoz, mint a hegymászáshoz, via ferrátázáshoz a baleset biztosítást, napi néhány száz forintért. Nem szabad ezt elfelejteni, mert egy síbaleset miatt is sok milliós számlákat kaphatunk egyébként, mutatjuk az árakat!

Főbb orvosi szolgáltatások díjai Európában biztosítás nélkül (euró)

Műtét (pl. térdszalag szakadás) – 6000-9000
Kórházi kezelés napidíja                – 300-400
Orvosi vizit a rendelőben              – 200-300
Helikopteres mentés                       – 2000-7000
Hegyi mentés                                       – 250-300
Orvosi ellátás                                       – 250-300
Gyógyszerek                                         – 250-3000

Dr. Felkai Péter, A havas sportok orvostana című könyvében találkoztunk az igezán szemléletes gyűjtéssel, hogy milyen összegekkel lehet számolnunk, ha síbaleset ér minket, és nincs biztosításunk. Ez nem csak külföldön érdekes, hanem itthon is: az extrém sportok alatt bekövetkezett baleseteket ugyanis nem téríti meg a társadalombiztosítás minden esetben. A síelés ebbe nem tartozik bele alapvetően, de a sziklamászás és a barlangászás azonban igen.

Külföldre menve, különösen Szlovéniában és az egész Európai Unióban (illetve az Európai Gazdasági Térségben, így Norvégiában, Lichtensteinben, Izlandon, de Svájcban és Szerbiában is) az Európai Betegbiztosítási Kártyával lehet az orvosi szolgáltatásokat igénybe venni, de például gyógyszert is kaphatunk ezzel, ha arra van szükségünk. (részletes szabályok itt)

Az OEP honlapján külön tájékoztat a síbalesetekről: az Európai Unióban alapvetően mindenhol az a szolgáltatás jár nekünk is, ha kiváltjuk az egyébként ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, mint a helyieknek. Csakhogy sok országban kell önrészt fizetni.

Szlovéniában például az orvosi ellátás 5 – 20 százaléka, a kórházi gyógykezelés 15  százaléka az önrész! Ezt is ki lehet váltani biztosítással. A helikopteres mentés még drágább lehet, több ezer euróval erre is számolhatunk!

Jobb eset, amikor a helikopter csak síelni visz: