Muravidék látnivalói, települései – közel Magyarországhoz

A Muravidék esik területileg legközelebb Magyarországhoz Szlovénián belül, amely területen ma is többségében magyarlakta településekkel találkozhatunk.

A terület legismertebb városai Muraszombat, és Lendva. Ismerkedjünk is meg a vidék látnivalóival. Utunkat Lendván kezdjük. Elsőként a várkastély megtekintését ajánljuk, amely jelenleg múzeumként, illetve galériaként működik. Gazdag gyűjteménye sok érdekességet tartogat az idelátogatóknak. Következő célpontunk a XVIII. században épült Szt. Katalin-plébániatemplom. Ne hagyjuk ki az evangélikus templom, a zsinagóga, és a Szentháromság-kápolna megtekintését sem. Fáradalmainkat pedig kipihenhetjük Lendva termál fürdőjébe, amely népszerű gyógyító hely. Ne felejtsük el megcsodálni Lendva büszkeségét, a modern Kultúrházat, amelyet Makovecz Imre tervezett. A fentieken kívül is még számtalan látnivaló vár ránk, amelyeket a városban tett sétáink során megcsodálhatunk.

mura

Lendvát elhagyva bejárhatjuk Hetés, Őrség, és Goričko vidékét, ahol kedves kis magyar települések várnak ránk. Megnézhetjük a Dobronakban a Szt. Jakab-templomot, a Dobronoki György-házat, vagy a Bakonaki tavat, illetve Domokosfán a Szt. Márton-templomot, Kapornokon, a Skerlak-házban található néprajzi gyűjteményt. Tótlakon a körtemplom, Felsőlendván a várkastély várja, hogy bejárjuk. Hamarosan megérkezünk Muraszombatra, amely a terület legjelentősebb városa. Sétáink során nézzük meg a Szt. Miklós-templomot, az evangélikus templomot, és a várkastélyt, amely jelenleg múzeumként működik. A közelben található Mártonhelyen nézzük meg a Szt. Márton-templomot, amely komoly középkori építészeti mű, Bogonyán pedig a XIV. századi Urunk mennybemenetele templomot. Filóc a kerámiaművészetéről híres, Bántornyán járva pedig a Szűz Mária-templom vár megtekintésre. Beletinc nevezetessége a Szt. László-templom.

Áttérve a Mura jobb oldalára kezdjük utunkat Prlekija településen, amely boráról, és kézműves termékeiről híres. Ne felejtsük el megnézni a Babič-malmot sem. Ljutomer városban nevezetessége az Anna-kápolna, a Szeplőtelen Mária szobor, és a Keresztelő Szent János-templom. A közelben fekvő Jeruzalem a keresztes lovagoktól kapta a nevét, mert annyire megtetszett nekik a hely szépsége, hogy azt mondták, hogy ez az igazi Jeruzsálem. Razkrizje településen megtekinthetjük a Nepomuki Szent János-plébániatemplomot, amely egyben zarándokhely is. Gornja Radgon, az osztrák határ mellett található város, amely már a XII. században is megerősített várral rendelkezett, amely később a törökök elleni küzdelemben is fontos szerepet játszott. A város híres a borairól. Ormoz városa már az ókorban is lakott volt. Az itt található vár a XIII. században épült, illetve a Szt. Jakab-templom a XIV. században. Mindkettőt érdemes felkeresni, amennyiben a városban járunk. Csak 4 km-re található Velika Nedelja, Itt találhatjuk a XIII. században épült várkastélyt, amelyet a Német Lovagrend épített, és az ugyanabban az évszázadban épült Szentháromság-templomot. A Muravidéken tett utunkat itt fejezzük be.