Mrs Trump szerelmes sétái Ljubljanában

Az USA lehetséges következő first lady-je Melania Trump Ljubljanában járt középiskolába, a csodálatos barokk épületek és terra-kotta háztetők között. Akkor még Melanja Knavs-nak hívták. – írja a The New York Times.

A The Times újságírója tavasszal töltött el huzamosabb időt a szlovén fővárosban, hogy minél több információhoz jusson Ms Trump-pal kapcsolatban, amikor is a Prsenov téren (ez egy történelmi tér a régi városrész és a Ljubljanica között) bemutatkozott neki a lehetséges first lady ex-szerelme Mr Butoln. Egyben megmutatta (az amúgy kiváló) Kavarna Tromostovje kocsmát (ez régen Lófarok kocsma volt) ahol először legeltette szemét a Melanjan.

Az újságíró és a régi szerelmes onnan átsétáltak a hármas hídon (aki járt már Ljubljanában az pontosan jól ismeri a helyet és tudja, hogy hogy a középső kőhíd 1842-ben épült, a mellette lévő két kísérőhíd pedig Joze Plecnik 1932-es alkotása). A hídtól a Cafe Romeo-ba sétáltak, ahol állítólag randevúztak, a lehetséges first lady akkor még csak szódát ivott, míg szlovén udvarlója a Tito rendszerben divatos Cockta (szociCoca) – vörösbor keverékét (tehát VBK-t). Feljebb a Ljubjanica folyó mellett a macskaköves utcákon és az akadémiák épületnél még számos történelmi helyet és jó éttermet találunk. Az egyik legromantikusabb útvonal a Szent Flórián templom híres lépcsőiről vezet a várba. 07NEXTJP-master675

Ms Trump életútja egy kis faluból Sevnicából indult, ahonnan Ljubljanába került a gimnáziumba, majd nemzetközi modell lett belőle, majd republikánus feleség a Trump toronyban.

Jugoszlávia felbomlása után elég nehéz dolga volt Zoran Jankovic polgármesternek, hogy a frissen kinevezett fővárost – Ljubljanát – hogyan helyezze a térképre. Mi magyarok, hiszen közös történelmünk és számos kulturális vonásunk összeköt minket, jól ismerjük Ljubljana csodáit, a középkori kastélyt, a hármas templomokra táruló látványt az őrtoronyból  (katolikus, ortodox és református), a bronz sárkányok védelme alatt álló hidat, az Art Nouveau eleganciáját, az üzleti negyedet és a főváros hátterében emelkedő hegyeket.

Ljubljana mostanában egyre több nyugati turistát is vonz, köszönhetően hogy az óvárost elzárták az autóforgalomtól, számos butik és bolt hosszabbított nyitva tartásának,   Michelin csillagos éttermének (JB Restavracija), a jó szlovén sörnek (Lasko) és a finom boroknak (Movia Brda). Nemrégiben az operaházat és a Nemzeti Galériát is renoválták. Ebben az évben újabb megtiszteltetés érte a szlovén fővárost, az európai közösség Európa Zöld Fővárosa címet adományozta Ljubljanának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük