Menedékházak, felszerelések, amelyekre szükség lehet Szlovéniában a magashegyi túrák során

Egy-egy magashegyi túra alkalmával nem lehet eltekinteni attól, hogy felkészültek legyünk, minden szempontból. A felkészültség egy több rétű dolog ebben az esetben.

Nem elég ugyanis csak a kondíciónkra, fizikai állóképességünkre koncentrálni, bár az nem kétséges, hogy az, az egyik legfontosabb dolog a magashegyi túrák teljesítése folyamán. Nagyon fontos továbbá a megfelelő ruházat, a speciális felszerelés, és a hátizsákban tárolható egyéb kiegészítők. Nézzük is meg kicsit részletesebben, hogy mire is gondolunk az fenti felsorolás egyes elemeinél.

magashegyi turak nehezsegesi

Kezdjük a ruházattal. A magashegyi környezetből adódóan, a ruházatnak meg kell felelnie a szélsőséges időjárási körülményeknek. Gondolunk itt a hirtelen kitörő viharokra, erős szelekre, zivatarokra, hirtelen jelentős lehűlésekre. Ezekből kifolyólag, a felső ruházatunk legyen vízálló, szélálló, amely megfelelően véd, akár extrám körülmények között is. Ez alatt legyen rajtunk meleg pulóver, illetve öltözzünk rétegesen. Nem feledkezhetünk el a meleg, vízálló kesztyűről sem, illetve a sálról, és sapkáról sem. Végül meg kell még említenünk ruházatunk egyik legfontosabb elemét, mégpedig, a lábbelit. A túrabakancs az, a része a ruházatnak, amelyen nem szabad spórolnunk, ugyanis a magashegyi túra leginkább a lábunkat veszi igénybe. Amennyiben nem megfelelő minőségű bakancsot használunk, akkor könnyen előfordulhatnak sérülések. Könnyen előfordulhatnak izomsérülések, ficamok, amelyek lehetetlenné teszik számunkra a túra további folytatását.

Most pedig térjünk rá azokra a speciális felszerelésekre, amelyeket jellemzően, leginkább a magashegyi túráknál, illetve hegymászásnál használnak. Alapfelszerelésünk között legyen ott, a beülő- és klettersteig szett, sisak, jégcsákány, teleszkópos túrabot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden esetben, mindegyikre szükségünk is lesz a túrák alkalmával, de feltétlenül fontos, hogy amikor kell, akkor kéznél legyenek. Kiegészítő felszerelésként jó, ha magunkkal visszük a következőket is: fejlámpa + pótelem, kés, bicska, gyufa, iránytű, térkép, személyi okmányok, mobiltelefon, készpénz, izolációs fólia. A hátizsákból ne felejtsük ki az ivóvizet, az egészségügyi csomagot, gyógyszereket, az előre gyártott szendvicseket, a könnyen emészthető egyéb élelmiszereket (csokoládé, müzli, aszalt gyümölcs, stb).

Beszéljünk kicsit a menedékházakról is, amelynek jól kiépített hálózatával találkozhatunk Szlovéniában. Természetesen ezek a menedékházak nem a luxusról szólnak, ellenben romantikusak, hangulatosak. Minden szükségest megtalálhat bennük a fáradt, de kikapcsolódásra, szabadságra, romantikára vágyó túrázó. Egyszerű, kis szobákat, emeletes ágyakkal, vagy, ha csapatban jár az ember, akkor nagy közös hálótermeket, hangulatos éttermeket, büféket. Az ételválasztékban megtalálható a puliszka, a sült kolbász, a gulyásleves, a főzelékek, a spagetti, a jota, és más egyszerű, de ízletes, és tápláló ételek, illetve italok közül a jó forró tea, és a sör. Az árak, pont az egyszerűségnek köszönhetően, barátságosak, általában 7-20 euró közöttiek. A menedékházak nagyobbik hányada csak májustól októberig tart nyitva, de természetesen vannak egész évben nyitva tartók is.