Menedékházak, a Kamnik-Savinja Alpokban

Hasonlóan Szlovénia más hegységeihez, a Kamnik-Alpokban is jól kiépített menedékház hálózat várja a túrázókat, kirándulókat, és hegymászókat.

Minden menedékházat nem tudunk most bemutatni, ezért csak a legjelentősebbekre térünk ki. Azt talán már mindenki tudja, aki legalább egyszer járt Szlovéniában, hogy a dom-ok a nagyobb, a koča-k, a kisebb területű menedékházak. A menedékházak nagy segítséget nyújtanak a túrázóknak, főleg, ha több napos túráról van szó. Lehetőség van bennük megszállni, étkezni, segítséget, mentést hívni, illetve tanácsot kérni, vagy csak kipihenni az addig megtett út fáradalmait.

savinja
Sőt, aki nem szeretné megmászni a magas csúcsokat, de mégis szívesen túrázik, annak ideális célpont lehet egy-egy magasabban fekvő menedékház. Akinek nincs gyakorlata a magashegyi túrázásban, annak ez is kihívás lehet. A menedékház elérését követően, helyben ki lehet pihenni a fáradalmakat, és el lehet fogyasztani egy finom ebédet, majd meg lehet kezdeni a leereszkedést a kiindulópontba. Arra ajánlatos odafigyelni, hogy a túra tervezésekor szerezzünk be információt, az érintett menedékházakról, illetve jó, ha előre lefoglaljuk a szállásunkat, és tisztázzuk az étkezési lehetőségeket is, hogy nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket, amikor felérünk a menedékházhoz.

A főgerinctől keletre eső Korosici-hegyeknek, a legmagasabban fekvő menedékháza az 1808 méter magasan fekvő Kozbekov dom. A gerinc másik oldalán található a Koča de Klemenči Jami menedékházat, amely azoknak a túrázóknak jelent fontos célállomást, akik az Ojstrica 2350 méteres csúcsát akarják meghódítani. Keletre haladva található, az 1884 méter magasságban elhelyezkedő Kamniska koča, a Kamniska sedlon, amely a gerinc egyik legnagyobb észak-déli átjárója. Délen, viszonylag kis magasságban, 600 méteren található a Dom v Kamniski Bistrici, melynek jelentősége abban rejlik, hogy a főgerinc összes csúcsát érintő útvonal, egyetlen nagy magasságban lévő menedékháza.

A főgerinc nyugati oldalán találhatjuk, az 1791 méter magasságban fekvő Cojzova koča, amely a Korksko sedlon helyezkedik el, és fontos állomása a főcsúcsra, azaz, a Grintovecre tartó túráknak. Végül meg kell még említeni a gerinc északnyugati előterében elhelyezkedő Ceska koča-t, amely 1542 méter magasságban található, és a Kranjska koča-t, amely 1700 méter magasan található. Mind a két menedékház fontos állomáshelye a Kamniki –Alpok legmagasabb csúcsaira vezető túraútvonalaknak. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük