Menedékházak a Júliai-Alpokban

A magashegyi túrák komoly felkészülést igényelnek, és mind fizikailag, mind technikailag kihívást jelentenek az abban résztvevő emberek számára.

Mindent meg kell tenni ezért, hogy a magashegyi túrák a lehető legbiztonságosabbak legyenek. Természetesen a legtöbbet ennek érdekében maga a túrázó tehet, aki komolyan veszi a felkészülést. Nagy segítséget jelentenek, az egyéni felkészülés mellett, a túra útvonalak mentén elhelyezett jól látható jelzések, és tájékoztatók, illetve a szükséges helyeken kiépített biztosított utak, azaz a klettersteigek. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a menedékházakat is, amelyek főként azoknak a túrázóknak jelent komoly segítséget, akik több napos túrán vesznek részt.

julia alpok

Szlovéniában a menedékházak kiépített rendszere várja a magashegyi túrázókat, hegymászókat, illetve a téli sportok hódolóit. A menedékházak különböző magasságokban helyezkednek el, nem egy közülük 2000 méternél is magasabban található. A nyári szezonban a menedékházakban tudunk étkezni, pihenni, aludni, információkhoz juthatunk, illetve szükség esetén mentést is kérhetünk. Luxust itt ne keressünk, ellenben a célnak kitűnően megfelelnek. A Triglav környékén alakult ki a menedékházak legsűrűbb rendszere, ami nem véletlen, ugyanis a Triglav Szlovénia legmagasabb hegye, és egyben a csúcs, amelyet a legtöbben akarnak minden évben meghódítani. Itt található a legmagasabb ponton elhelyezkedő menedékház is, a Triglavski dom na Kredaricu, amely 2515 méter magasságban található. Ezen kívül nem sokkal alacsonyabban találhatók a következő menedékházak:

–    Dom Planika 2401 m magasságban
–    Tzaska koča 2151 m magasságban
–    Dom Valentina Staniča 2332 m magasságban
–    Vodnikov dom 1817 m magasságban
–    Zasavska koča 2071 m magasságban
–    Koča pri Triglavskih Jezerih 1685 m magasságban

A felsorolt menedékházak a főcsúcs környékén helyezkednek el, illetve a két utolsó a Triglav-tavak-völgyében. A nagy forgalom miatt javasolt, hogy előre foglaljunk helyet a menedékházakban.

Természetesen a Júliai-Alpok más hegyen is találhatunk menedékházakat, még ha nem is akkora számban, mint a Triglav környékén. Így a Vrsič-hágónál található Tičarjev dom, és a Postarrki dom. A Vrsič-hágó több túra útvonalnak is a kiinduló pontja. A hágótól nyugatra található a Mangartska koča 1906 méteres magasságban, továbbá a Zavetisče pod Spičkom 2064 méteres magasságban, melyet csak hosszú gyaloglással lehet elérni. A hágótól keletre találhatjuk a Razor tövében a Pogacnikov domot 2050 méteres magasságban, mely menedékház a főgerincen haladó túra útvonal fontos állomása. A Júliai-Alpok déli vonulatai kötött található menedékházak közül meg kell említeni a Krn csúcsára épült Gomisčkovo zavetisče házat, amely 2182 méteres magasságban található, illetve a Bohinj fölötti hegyvidék központjában található Koča pod Bogatinom menedékházat, amely 1513 méteres magasságban fekszik. 

One thought on “Menedékházak a Júliai-Alpokban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük