Ljubljana belvárosa és a külváros legszebb részei


Ljubljana belváros múzeumi negyed
: A Múzeum negyed természetesen nem véletlenül kapta ezt az elnevezést. Viszonylag kis területen több galéria, és múzeum is várja az érdeklődőket.

Ismerkedjünk is meg a negyed látnivalóival. Első állomásunk a Vurnik-ház, amely névadó építészről kapta a nevét. A Nemzeti Galéria a következő célpont, ahol rendkívül gazdag gyűjtemény várja az érdeklődőket. A Nemzeti Galéria szomszédságában várja a látogatókat, a Szerb ortodox templom. A templommal szemközt találjuk a Modern Művészetek palotáját. Amennyiben nem fáradtunk még el a nézelődésben, akkor irány a Nemzeti Múzeum. Tovább haladva szembe találjuk magunkat a Parlament épületével, amely nem olyan régen, 1959-ben épült. Nem szabad kihagynunk a Nemzeti Színház épületét, illetve a Mirje utcában található római városfalat sem.

Ljubljana4

Ljubljana belváros északi része: Ljubljana minden része bővelkedik látnivalókkal, így annak északi része is. Mit is érdemes ezen a részen megnézni? Először is, a Holografikus Európa-szoborparkot, ahol egy-egy márványkő jelképezi az Unió minden országát. Innen a Tabor városrészbe visz az utunk, ahol megtekinthetjük, a Metelkova, egy volt katonai laktanya épületét, amely az elmúlt években alternatív központtá alakult. Nem hagyhatjuk ki a Néprajzi Múzeum bejárását sem, ahol aztán van mit megnézni. Rendkívül gazdag gyűjtemény várja az érdeklődőket. Ne hagyjuk ki az úti célok közül a Szt. Péter-templomot sem, illetve a meglepő díszítést kapott duzzasztógátat sem. További látnivalókat kínál a Szt. József-templom, a Flatrion-ház, és a Sárkányos-híd. A célpontok között pedig megpihenhetünk, egy kellemes kávézóban, vagy étteremben.

Ljubljana külvárosai – a Tivoli park: A Tivoli-dombon található, a Tivoli-kastély, ahol élénk művészeti élet folyik, és gyakran rendeznek grafikus kiállításokat. Szintén a parkban található még egy kastélyszerű építmény, az un. Cekinov grad, amely otthont ad, a Kortárs Történeti Múzeumnak.

Ljubljana külvárosai – Bezigrad: Itt található az Union sörgyár, amely természetesen erőteljesen jelen van a helyi éttermekben. Menjünk azonban szentebb területre, és látogassuk meg az Assisi Szt. Ferenc-templomot. A látványosságok sorában megtekinthető a Central Stadion, és a Cirill és Metód nevéről elnevezett szerb templom. Bár modernebb építmény, de azért érdemes ellátogatni a Word Trade Centerbe is, amely itt az üzleti negyedben található.

Ljubljana külvárosai – Trnovo: Itt járva nem szabad kihagyni a Gradascica folyón átívelő hidat, illetve a mögötte álló Szt. János-templomot. Végül, de nem utolsósorban meg kell még említeni, a Joze Plečnik családi – és alkotóházat, ahol sokat megtudhatunk a szlovén építészet eme nagy alakjáról.