Legjobb ökoturisztikai centrumok Szlovéniában

Környező országaink közül Szlovénia kiemelkedik környezettudatosságával. Az ország 65%-át fák borítják, mellyel Európában a harmadik helyen áll az erdő arányt tekintve. Nem véletlen nevezik Európa zöld szívének. A legenda szerint, amikor Isten megteremtette a földet és kiosztotta a területeket a különböző népeknek, akkor magának eltett egy kicsiny darabot, amelyben minden megtalálható; erdők, hegyek, tavak, folyók, tenger. A népek közül a szlovénok maradtak utolsónak és akkor derült ki, hogy számukra már nem maradt föld. Hogy a Jóisten kárpótolja őket, odaadta nekik a sajátját, Európa zöld szívét.

0039_Eco_resort-1024x683

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma az ország területének több mint 36% a Natura 2000 ökológiai hálózatának a tagja. Célja, hogy a vadon élő növény és állatfajok ökológiai sokszínűségét megóvja és a jövő számára megőrizze.

Szlovéniában számos lehetőségünk adódik a természet közelébe kerülni, a turisztikai látványosságok közelében erdők, folyók és tavak, szőlőültetvények találhatóak, sok helyen pedig az érintetlen természet fedezhető fel, organikus ételekkel, természetes anyagokkal és növények által tisztított fürdőhelyekkel.

Mai cikkünkben szálláslehetőségként olyan helyeket ajánlunk, ahol a természettel szinte együtt lélegeznek az ott megszállók.

Natura Eco Camp: az Alpok szívében található, Kranjska Gora közelében. Szálláshelyként szafari sátrakban, vagy a természetbe rejtett faházakban szállhatunk meg. Programlehetőségként túrázást ajánlunk a környéken, egybekötve gyógynövény szedéssel és állat megfigyeléssel.
natura

Koren Camp: az első olyan szlovén kemping volt, mely megkapta a Eco-Daisy minősítést, ami az EU-ban a minősített környezetbarát turista szállást jelenti. A Koren Camp alapvető célkitűzése a fenntartható jövő és a természet iránti maximális elkötelezettség. A kempingben minden természetes anyagokkal készült, a természeti erőforrások igénybevételével. A boltban, mely a tábor centrumában található, helyi termékek és gyógynövények vásárolhatóak. A Koren Camp-et nemrégiben Szlovénia legzöldebb kempingjének választották.
kam

2016 szeptemberétől új lehetőség nyílik az öko turisták számára: Eco Resort – Velika Planina alatt. Az alapkoncepciója, hogy a turisták átélhessék a juhászok életét, közel a természethez, tehenek között, házi tradicionális ételeket (mint például a struklji – túrógombóc) fogyasztva.
0039_Eco_resort-1024x683

Bled hosszú éve óta az egyik legkedveltebb szlovén turisztikai célpont, ökoturizmus kategóriában itt található a Garden Village Bled. Kőhajításnyira található a tótól, a resort területén egy kis patak szalad át, amelyben fürdeni is lehet egy gyönyörű fa strandon az üdülő centrumában.
IMG_43443

Végezetül, de természetesen nem utolsó sorban ajánljuk az Ortenia Eco Apartments üdülőt, mely Szlovénia termál régiójában található. Az apartmanok alacsony energia igénye a fenntartható jövő záloga, számos díjat nyert az elmúlt években, utoljára 2014-ben a Green Pencil-t. Az apartmanok a termál forrás körül helyezkednek el, luxus felszereltséggel. Az épületek alapanyagául tölgyet és bükköt használtak, egy fiatal szlovén építész tervei alapján.
or

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük