Laibach

Szlovénia az inspiráció földje, a kis kétmilliós ország egy olyan különleges zenei produkciót adott a világnak, minta Laibach. A zenekar pedig az első rock zenekar, ami eljutott Észak-Koreába.

Augusztus végén Phenjanban, a kommunista állam 70. évfordulójának ünnepségén vesznek részt. Csak arra tudunk gondolni, hogy a fasizmusból és kommunizmusból is gúnyt űző bandát egyszerűen nem értik, más magyarázat erre nincs.

A szlovén avantgárd zenei csoport ipari, harcművészeti és klasszikus zenei stílusokat kever elképesztő módon, rengeteg iróniával. Az apró szlovén iparvárosban, Trbovljeben alapították 1980-ban. A zenekar saját irányzatot is alakított, ez a Neue Slowenische Kunst (NSK) művészeti kollektíva, amely 1984.-ben alakult.

 

Az eredeti ötlet Morten Traavik norvég művésztől és aktivistától származik, aki már több kulturális csereprogramot vezényelt le Észak-Koreával.  A phongyangi  koncerten olyan klasszikus Laibach nótákat játszottak, mint az The Sound of Music, Edelweiss, Do-Re-Mi és The Hills are Alive. A Kim Won Gyun koncertterembe csupán ezer kiválasztott hallgathatta meg őket.

A fellépés híre még az amerikai humoristához, John Oliverhez is eljutott, videó itt.

És egy beszámoló a koncertről: