Könnyű túrák, aktív programok a Kamnik-Savinja Alpokban

Akik a Kamniki-Alpokba látogatnak, nem mindannyian keresik a kihívásokat, a komolyabb felkészültséget igénylő, nehéz túrákat.

Sokan jönnek a szép tájak miatt, amelyeket hosszabb-rövidebb kirándulások, természetjárások keretében akarnak megismerni. Sokan érdeklődnek Szlovénia gasztronómiája, és kultúrája iránt is. Múzeumok, várkastélyok, háborús emlékhelyek, stb. várják a turistákat. A könnyebb túrák kedvelői, a hegyek közt megbújó völgyekben találhatják meg a számukra megfelelő program lehetőségeket. Legyen az csak egy séta, vagy kerékpározás, vagy akár lovaglás. Ritka az a völgy, amelyben rövid séta után ne találnánk egy vízesést.

Kamnik Savinja

A völgyek közül is ki kell emelni a Logar-völgyet, amely nem csak zöld legelői, rétjei, és fenyvesei miatt szép, hanem a völgy fölött emelkedő Ojstrica sziklatorony, és a Planjava széles gerince miatt is. Mind a két helyre vezet a völgyből túraútvonal. A Logar-völgyben, és folytatásában, a Savinja folyó völgyében minden megtalálható, ami ahhoz kell, hogy igazi élménnyel legyen gazdagabb, az idelátogató turista. Nem csak a táj szépsége, és gazdagsága a garancia erre, hanem a vendéglátás változatossága is. Aki szeretne családiasabb helyen lakni, az megszállhat valamelyik kedves kis panzióba, aki pedig jobban szereti a nyüzsgést, és a magasabb szintű kiszolgálást, az akár 4 csillagos szállodában is megszállhat. Meg kell még említenünk, mint látványosságot, a környék alpesi legelőin legelésző jak csordát, amit nem sok helyen lehet látni Európában.

A könnyebb túrákat választóknak sok lehetőséget kínál a Savinja folyó másik völgye, a Robanov kot is. Igazi alpesi táj, tiszta, egészséges levegő, természetes környezet vár az idelátogatókra. Aki nyugalomra, csendre vágyik, annak nem szabad kihagynia ezt a völgyet. Itt szintén lehetőség nyílik, a könnyű sétákra, kirándulásokra, és a kerékpározásra. Érdekességként megtekinthetők az itt legelésző robosztus alpesi lovak, és tehenek.
Természetesen itt is találhatunk nehezebben bejárható útvonalakat, amelyeket már inkább csak azoknak a túrázóknak ajánlanak, akik erősebb fizikummal, illetve jó kondícióval rendelkeznek. Ilyen nehezebben járható útvonal, a Logar-völgyből, a Pavličevo sedlo felé vezető, felújított hegyi átkötés.

Ugyanerről az útról ágazik el, az un. „Panoráma út”, amely kelet felé visz, és a Koča pod Olsevo érintésével Solčavára megy, illetve annál is tovább, a Velika Raduha alatt található Koča v Grohotu menedékházig. A „Panoráma út” bejárása egyaránt ajánlott gyalogosoknak, kerékpárosoknak, és motorkerékpárosoknak is. Azért is érdemes végig menni ezen az úton, mert arról rálátás van, a Kamniki-Alpok gerincének, szinte teljes hosszára. Meg kell még említeni a Velika Reduha csúccsal kapcsolatban, hogy ott található, mintegy 1552 méter magasságban, a Snezna jama jégbarlang, amely a nyári szezonban hétvégeken látogatható. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük