Isztria – a horvát oldal

Opatija és környéke – kis távolságokon belül is változatos élményekre tehetünk szert

A Lonely Planet a Kvarner-öblöt a 2020-as év top 10 desztinációja közé választotta.

Forgalomtól függően kb. másfél óra alatt (~ 90 km) érhetünk el autóval Portorožból Opatijába, régi magyar nevén Abbáziába. Az opatijai idegenforgalmi közösség honlapja számos érdekes programlehetőségre, helyszínre hívja fel a figyelmünket, érdemes rápillantani, ha errefelé vezet utunk.

OPG Depoli

A Poljanéban található családi farm fő profilja a méhek köré épül. A mediterrán és a hegyi klíma találkozásának eredményeként temérdek virágzó növényfaj található az itt élő méhcsaládok legnagyobb örömére. A mézen és a mézeskalácson kívül egyéb méhészeti termékekkel is megismerkedhetünk a házigazda által a felesége 50. születésnapjára épített, egyedi kiskocsmában; és egy-egy kupica saját készítésű ital mellett szívesen mesélnek a családi gazdaságuk történetéről, termékeikről és egyéb helyi érdekességekről. 

OPG Depoli

OPG Perišić 

Ugyanabban a faluban egy másik családi gazdaság is számos meglepetést tartogat: a legsajátosabb talán kézhez szoktatott halakkal teli halastavuk; a legautentikusabb a klasszikus módon készített bor; de a legfinomabb, amiért mindenképpen érdemes visszatérni, az a saját termelésű extra szűz olívaolajuk. Több fajta is készül, de mind friss, könnyű és gyümölcsös; nehéz kedvencet választani.

OPG Perišić

Szintén egy családi együttműködés az OPG Rumac, akik a malvazija, a muscat és a chardonnay borok mellett almát és málnát is termesztenek, amelyekből kiváló lekvár készül. Boraik egész Horvátország szerte híresek.

Veprinac

Veprinacban akár lovagi felvezetéssel is végigjárhatjuk az óváros központját, megnézhetjük a régi patikát és a börtönt, megkóstolhatjuk Bettina kekszét valamint megtekinthetjük a helyi kápolna glagolita írásos nyelvemlékeit.  

Veprinac

A most kiépülő erdei sétaút végigvezet a falun és mellette lévő kis erdőn, bemutatva a helyi, vadon termő erdei gyümölcsöket, gyógynövényeket, mindenekelőtt  a szúrós csodabogyót – a falu neve is növényből ered.

Az egésznapos fárasztó erdei és hegyi séta után “visszaereszkedhetünk” a tengerszintre, és felfedezhetjük Opatija sajátos kis szegletét, Voloskot. 

Volosko

Külön említést érdemel az idén 5 éves Kaokakao cukrászda, ami nem egy egyszerű cukrászda, hanem egyenesen az édes élvezetek fellegvára. Érdekesség, hogy az üzlet megálmodója – egyben tulajdonosa és szakmai vezetője – eredeti szakmáját tekintve nem cukrász, csak később, pályamódosítóként adta át magát annak, amit szívből, szenvedéllyel tud csinálni. És ez a szenvedély érződik is minden sütin! Amilyen szép, olyan finom a kínálat minden darabja. 

Omnomnom

Ha a sütik után még van erőnk a kulináris élvezeteknek hódolni, érdemes felkeresni a Konoba Mala krčma “Skalinada“-t – persze érdemes figyelni, milyen évszakban keressük fel a helyet, télen ugyanis zárva tartanak. 

Konoba Mala krčma “Skalinada

Végül magáról Opatijáról is érdemes néhány szót ejteni, hiszen a közös történelmi múlt összeköt, amire jó példa a jövő év 04.20.-ig nyitva lévő, Sissy ruháit felvonultató kiállítás.

Vamp, vogue, valium

A Milenij Hotelben szórakoztató és ízgazdag élményben lehet részünk: csokikóstolásban. A kóstolás az alagsorban kialakított szinten történik. Itt nemcsak megnézhetjük, hogyan készül, hanem azonmód le is tesztelhetjük az elkészült termékeket. Van csokiszökőkút fehér- és tejcsokiból, különféle keksz mártogatósokkal. Kóstolás után meg is vásárolhatjuk a különféle- és fajta csokikat, sőt akár Opatija hivatalos tortájából is haza vihetünk egy szeletet. Vagy akár egy egész tortát, ki mekkora bőrönddel érkezett 😀

Hotel Milenij

A sok csoki után kellemesen felfrissít egy kis séta a tengerparti sétányon – és bármely részét is választjuk a közel 10 km hosszú Lungo Mare-nak, szinte megelevenedik előttünk a történelem a múlt század eleji villák sokaságával. 

A program weboldala: https://www.feel-taste.info

Facebook profil: https://www.facebook.com/feelntaste/

Utunkat az Európai Unió Interreg Szlovénia – Horvátország 2014-2020, határokon átnyúló együttműködési program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozta.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük