Hasznos információk

Szlovén utazási információk: pénzváltás, bank, közlekedés, szállásfoglalás

Minden országban vannak sajátosságok, amelyeket jó, ha megismerünk, mielőtt odautazunk, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Bemutatjuk a legfontosabb utazással kapcsolatos információkat, amelyek ismerete, és betartása esetén nem fog érhet minket meglepetés.
Utazás autóval, busszal, vonattal – információkért kattintson!

 

Bankok, illetve pénzváltás:

Jellemzően a bankok 9 és 12 óra, illetve 14 és 17 óra között vannak nyitva munkanapokon. Szombaton pedig ügyeletes bankok várják az ügyfeleket 9 és 12 óra között. Pénzváltásra széles körben van lehetőség, így többek között a hivatalos pénzváltóknál, a szállodák recepcióinál, az idegenforgalmi hivatalokban, a benzinkutakon, és még a nagyobb bevásárló központokban. Arra számítsunk, hogy a forintot nem mindenhol váltják át, ezért okosabban tesszük, ha eurót viszünk magunkkal, és ha bankkártyával fizetünk. Ha maradt még régi szlovén tolár, itt lehet elolvasni, hogyan lehet beváltani.

Dohányzás, alkoholfogyasztás:

A dohányzás, az unió más országaihoz hasonlóan szigorú feltételek mellett folytatható. Nem lehet dohányozni a munkahelyeken, illetve a nyilvános helyiségekben. Dohányozni alapvetően csak, az arra kijelölt helyen lehet. Dohányárut, csak nagykorú személy vásárolhat. Az alkoholfogyasztás esetében azt kell tudnunk, hogy délelőtt 10 óráig tilos égetett szeszesital felszolgálása, illetve tilos az alkohol árusítása 21 óra és reggel 7 óra között, kivéve azokat a vendéglátóipari helyeket, amelyeknek a nyitva tartása meghaladja a 21 órát.

Éttermek:

Jellemző, hogy sokan az éttermek fogyasztják el a tízóraijukat, amely amellett, hogy olcsó, még laktató is. A borravaló fizetése nem jellemző, de nem is tilos, mindenki maga döntheti el, hogy ad-e. Az éttermek jellemzően magas színvonalat képviselnek, ezért nyugodtan be lehet térni.

Közlekedés:

A közlekedési szabályok szigorúak, és a büntetési tételek magasak, sok esetben az 1000 eurót is elérik. Nappal is kötelező a tompított fény használata. Tartsuk be a sebességhatárokat, és kössük be magunkat minden esetben. A szemetelőket szintén büntetik. Motoron való közlekedés esetén a bukósisak használata elengedhetetlen. Autópálya használata esetén a matrica megvásárlása kötelező, mind az autósoknak, mind a motorosoknak.

Posta, telefonálás:

A postahivatalok hétköznapokon 8 és 18 óra között, szombaton 2 és 12 óra között tartanak nyitva. Ez alól csak a főposták kivételek, ugyanis azok este, illetve szombat délután is nyitva tartanak. Az utcai telefonok használatához telefonkártya vásárlása szükséges. A legfontosabb telefonszámok a következők:

–    Rendőrség:   113
–    Tűzoltók:      112
–    Mentők:        111
–    Autóklub-AMZS:   1987
Szállásfoglalás:

Az egyre nagyobb számú turistának köszönhetően, a szálláshelyek kihasználtsága magas, ezért ajánlott előre lefoglalni a szállást.

Üzemanyag:

Az üzemanyagot a már nálunk is megszokott kutaknál vételezhetjük, de ami jó hír, hogy jellemzően 10 %-kal olcsóbb a tankolás, mint hazánkban.

Üzletek:

Az üzletek munkanapokon jellemzően 8 órától 19 óráig, szombaton pedig 8 órától 13 óráig tartanak nyitva. Természetesen vannak olyan magánüzletek, amelyeknek a nyitva tartása ettől eltér. A hivatalos fizetőeszköz az euró, és majdnem mindenhol elfogadják a bankkártyát.

Magyarország ljubljanai nagykövetségét itt lehet elérni.

Szlovénia budapesti nagykövetségét itt lehet elérni.