Föld alatti kalandok a Koroska régióban

Koroska egyedülálló régiója Szlovénia északi részének, mely számos kincset és meglepetést rejt, ahol már az ősember is menedékre talált. Egyik legkülönlegesebb élménye a Peca hegy felszíne alatt rejtőző barlangrendszer Mezica-ban. A barlangrendszer egyik különlegessége, hogy a föld alatti járatokban 500 méter mélyen kerékpározni és 700 méter mélyen kajakozni is lehet,

Koroska tája a túrázók és a kerékpározók paradicsoma, a Peca hegyhez pedig számos legenda kapcsolódik. Az egyik leghíresebb legenda Matjaz királyhoz a híres jótevőhöz kapcsolódik, aki a monda szerint a hegy gyomrában alszik, miközben a szakálla körbe fonja asztalát.
koroska_aktivnosti_kolesarske poti_gorskokolesarski park peca5A Peca és az Urslja Gora hegy között érclelőhely található. Az ércbányászat közel 300 éve alatt több mint 19 millió tonna ércet hoztak a felszínre, melynek bányászata közben több mint 800 kilométer járatot építettek. A bánya mindössze 20 éve fejezte be a kitermelést és az új idők kihívásaira sajátos utat talált. 1997 óta megnyitotta kapuit a turizmus számára. Jelenleg is látogatható, vagy kisvasúttal, vagy a kalandvágyók számára a felszín alatt kerékpárral vagy kajakkal.

A kerékpározás alapvetően felszíni tevékenység, azonban a Koroska régiót föld alatt is fel lehet fedezni. Ehhez szükséges meleg ruhát, kerékpár kesztyűt, sisakot és fejlámpát viselni. A kerékpáros túrákat 5 km hosszan idegenvezetők viszik, végig a völgyek alatt. A szintemelkedés mindössze 15 méter, viszont a járatok felszínének egyenetlenségei és csúszóssága a tapasztalt kerékpározók számára is rejtenek izgalmakat, szerencsére a járatokban eltévedni nem lehet.  A túra időtartama nagyjából két és fél óra.
peca-underground_02
Másik népszerű program a földalatti evezés, 700 méterrel a felszín alatt. Miután a Mezica bánya bezárt, a bánya vizét már nem vezették el, így szépen lassan befolyt a vájatokba létrehozva egy egybefüggő vízfelszínt, melyek mára föld alatti varázslatos tavaknak tűnnek. Mezicaban a Glancnik bányamúzeumnál található a bányavonat, mely 3,5 kilométerre bevisz a bányarendszerbe alig fél óra alatt. Rövid séta után találhatóak a bánya belsejében a kajakok, melyekkel a tavak körbe evezhetőek.
fotka8_665346
Az erőgyűjtéshez a Peca hegy aljában a látogatók megkóstolhatják a tradicionális bányász ételeket, mint a hajdinakását, a rozskenyeret szalonnával és az elmaradhatatlan tejeskávét.

4 thoughts on “Föld alatti kalandok a Koroska régióban

 • 2016-08-30 at 13:33
  Permalink

  Kedves Admin!

  Érdekelne a föld alatti bringázás. Előre be kell jelentkezni? Felszerelést adnak helyben?
  Köszönöm, ha válaszol.

  Reply
  • 2016-08-31 at 14:23
   Permalink

   Kedves Piroska, nem szükséges előre bejelentkezni, illetve helyszínen is tudnak felszerelést biztosítani. Szép napot kívánunk, a Szlovéniainfo csapata

   Reply
 • 2016-09-26 at 23:03
  Permalink

  Üdvözlöm!
  A bringázás érdekelne 6 fős női csapattal felszereléssel együtt. Mindenki (nem sportoló középkorú ) számára teljesíthető? Mennyi az ár bringával felszereléssel együtt fejenként? Kell túravezetőt kérnünk?Jövő hét elején utazunk 🙂

  Köszönöm a választ előre is
  Suppan Nina Hajnalka

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.