Feel & Taste: Opatija és Portorož

A következő pár blogbejegyzésünk rendhagyó lesz, hiszen nem csak Szlovéniáról, hanem – egy nemzetközi együttműködésnek köszönhetően – Horvátországról is olvashattok majd

Az Isztria-félsziget (horvátul és szlovénül Istra, olaszul Istria) az Adriai-tenger legnagyobb félszigete, területén jelenleg Szlovénia és Horvátország osztozik.

Isztriai-félsziget

Közös örökség
Az isztriai régió természeti és kulturális örökségének megőrzését és népszerűsítését célozza meg a RIVIERA4SEASONS2 projekt, mely egész éves programokat kínál az opatijai és a portoroži riviéra felfedezésére. 

A népszerű és ismert látnivalók mellett külön hangsúlyt fektetnek a hagyományos vidéki élet bemutatására: a helyi termelők őseik örökségét igyekeznek átörökíteni a változó, modern környezetbe. 

Minden cseppje arany

Opatija és Portorož egyaránt gazdag turisztikai hagyományokkal rendelkezik, sőt tulajdonképpen a közép-európai idegenforgalom bölcsőjének tekinthetők. A régiót sokáig a szezonalitás jellemezte, főleg Opatiját: kezdetben, az Osztrák-Magyar Monarchia arisztokratái a hideg bécsi telek elől menekültek e sokkal kedvezőbb klímájú területre, a későbbiekben viszont főleg nyáron kerestek egyre nagyobb tömegek enyhülést a tengerparton egy-egy forró nyári hónapban. 

El se hiszed, olyan kék

A régió tehát új kihívás előtt áll, és törekednek is rá, hogy egész évben érdekes programokat nyújtsanak az idelátogatóknak. Tulajdonképpen ezt a célt szolgálja az új, innovatív és határokon átnyúló Feel&Taste program, amely a meglévő természeti és kulturális örökségekre és látnivalókra építve kapcsolja össze a múltat a jelennel, a természetvédelmi területeket a helyi termelők kínálatával, a művészeket a turistákkal.

Gallery – atelier Vedran Ružić

A projekt legfontosabb célja mind a szlovén, mind a horvát riviéra természeti és kulturális örökségének megőrzése és továbbadása. E törekvésüknek mindenképpen jót tesz, hogy a Lonely Planet beválasztotta a Kvarner-öblöt a 2020-as év top 10 úticélja közé.

Give her peace of mind

Utunkat az Európai Unió Interreg Szlovénia – Horvátország 2014-2020, határokon átnyúló együttműködési program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük