Étkezési kultúra, gasztronómia Szlovéniában

A szlovén gasztronómiát 5 kultúrkör ételei, étkezési szokásai itatják át. Megtalálható benne az olasz, a balkáni, a tenger-melléki, az osztrák, és végül a magyar gasztronómia hatása.

Az olasz hatás jelei a tésztafélék, a pizza erősebb jelenléte, a balkáni hatást a grillezett húsokban, a nyársakon, illetve a darált húsokon lehet tetten érni, a tenger-melléki ízeket pedig a tenger gyümölcseinek a változatos felhasználásában. Az osztrák konyha a kolbászokban, a bécsi szeletben, a káposztás ételekben, és a rétesekben, és végül a magyar konyha a bográcsos ételekben, a túrós csuszában fogható meg. Szlovéniában odafigyelnek az éttermek színvonalára, aminek következtében mind a menü, mind az árak viszonylag egységesek. Az árak is elfogadhatók, bár arra készüljünk fel, hogy a magyar áraknál kissé magasabb árakkal fogunk találkozni.

gastro

Kisebb a leves kínálata az éttermeknek, mint idehaza, de azért van mi közül válogatni. Így megtalálható többek között a húsleves, a gombaleves, és a paradicsomleves is többek között. Annál bőségesebb a főétel választék, pontosan a fentebb említett sokszínű nemzetközi hatásnak köszönhetően. Nem véletlen tehát, hogy mindenki megtalálhatja a saját maga kedvencét. Ínyenceknek pedig igazi Kánaán Szlavónia. Van itt sült pisztráng, rántott tintahal, kagyló, számtalan hal, grillek, nyársak, tészták, különféle egyéb húsok, pörköltek, pizzák, és még sorolhatnánk. A köretek között megtalálhatjuk a puliszkát, a rizst, a burgonyát, az ajvár mártást, és még sok egyebet. A saláták köre is széles, így az alapanyagok között találhatjuk, a babot, a káposztát, a salátaféléket, a répát, a paradicsomot, az uborkát, a kukoricát, és még folytathatnánk. Ezek készítéséhez gyakran használnak olíva-olajat, tökmagolajat, ecetet, melyekkel magunknak kell ízesíteni a salátánkat. A desszertek között népszerűek a palacsinták, és a rétesek. Természetesen a sajtokat sem lehet kihagyni, amelyekből széles választék áll az éhes betérők rendelkezésére.

Ne feledkezzünk meg az italokról sem. Legnépszerűbb italok a különféle sörök, és a borok. A szlovénok a sör dolgában meglehetősen hazafiasok, ugyanis többnyire hazai söröket fogyasztanak, melyek közül a legismertebb az Union, a Lasko, és a Lasko Zlatorog, illetve nem feledkezhetünk meg a Črni Barin nevű barna sörről sem. A borok jellemzően a három nagyobb hazai borvidékről származnak, így Podravje, Rosavje, Primorska vidékéről. Legjobban a száraz fehér borok fogynak, amelyekből nagy kínálat áll a fogyasztók rendelkezésére. Természetesen rendelhetünk pálinkákat, likőröket is, amelyek közül meg kell említenünk a szlovén gyártású áfonyalikőrt, a borovnicát. Aki kerüli az alkoholt, azoknak a kedves vendégeknek rendelkezésére áll, a különféle ásványvizek széles kínálata.  
Végül, ha csak felsorolás jelleggel, ismerkedjünk meg néhány szlovén specialitással is.

  • Prekmurske gibanica, azaz muravidéki százrétű béles, amelyben egymást váltják a különféle rétegek, mint például a dió-alma-túró-mák-túró-alma-dió.
  • Potica, azaz diós-mazsolás kalács, amely hasonlít a nálunk készített bejglihez.
  • Jóta, azaz egy savanyú káposztából, és babból készített leves, amelyhez kolbászt kínálnak, és friss kenyeret fogyasztanak.
  • Ričet, amelynek az alapja árpagyöngy, és bab, amelyekhez kolbászt, illetve füstölt húst adnak, és az egészet összefőzik. Jellemzően kenyérrel fogyasztják.
  • Sütőtök krémleves, ehhez nem kell hozzátennünk semmit.
  • Zganci, amelynek az alapja a puliszka, amelyet vízzel, olajjal főznek meg, majd joghurttal, vagy tejjel, illetve mézzel fogyasztják. Káposztával, és véres hurkával tálalják. Többnyire reggeli ételként fogyasztják.
  • Kisla repa, azaz savanyú fehérrépa főzelék.
  • Juha z jurčki in krompirjem, azaz szlovén krumplis gombaleves. Fokhagymával, petrezselyemmel, paradicsommal ízesítik, és felkockázott krumplival gazdagítják. Legfinomabb, ha erdei vargányából készül.