Cseppkőbarlang kisvonattal

A világ egyik legnagyobb cseppkőbarlangja is Szlovéniában van: olyan nagy, hogy még saját vasúti hálózata is van.

A Postojna városkabánban található cseppkőbarlang (szlovénül: Postojnska jama), az egyik legnagyobb a világon, 20,6 km hosszú, amit a Pivka folyó vájta ki évmilliók alatt. Az igen hosszú története során még csak 200 éve látogatják emberek is – bár lehet, hogy korábban is megfordultak itt ősembere,

gedei-vlak-postojnska-jama

Európa legnagyobb és leglátogatottabb klasszikus karsztvidéki barlangját eddig már több mint 35 millió látogató kereste fel több mint 150 országból, köztük királyok, királynők, császárok, császárnők és ismert személyiségek. Festői és titokzatos földalatti világa egyúttal különféle barlangi kalandok egyedülálló színhelyéül is szolgál. A Postojnai cseppkőbarlang – amely a világ leghíresebb barlangja és egyik legnagyobb karsztvidéki látványossága – Szlovénia legfontosabb turisztikai nevezetessége.

barlangi vakgőteAz egyedüli olyan hely a világon, melynek földalatti tájait elektromos kisvasúttal lehet bejárni, és ahol közelről láthatjuk e földalatti birodalom leghíresebb lakóját – a barlangi vakgőtét.

A Postojnai barlang melletti Proteus barlangban berendezett Viváriumban a látogatók megismerkedhetnek a legérdekesebb barlanglakó állatokkal. A Postojnai cseppkőbarlangtól csupán 10 km-re van a Predjamski grad, a világ egyik leglenyűgözőbb vára, amely immár több mint 800 éve áll büszkén a 123 m magas, meredek sziklafalba építve.

Predjamski grad

A Predjamski grad alatt húzódik a Predjamski barlangrendszer, amely számos különleges élményt nyújt a látogatóknak, beleértve a barlangi élménytúrákat is, melyekhez barlangász felszerelés szükséges. Közvetlenül a Postojnai barlang bejárata előtt áll a Jamski dvorec udvarház, amely korszerű rendezvény- és gasztronómiai központként nevezetes eseményeknek ad otthont. Az éhes vendégek figyelmébe ajánljuk továbbá a közeli Briljant önkiszolgáló éttermet és a Postojna központjában épült Proteus fogadót, melynek szobáiban és apartmanjaiban meg is szállhatunk.

Néhány információ a Postojna barlangról:

Postonja.Caves.original.3792

  • a barlangban lévő földalatti járatok, galériák és termek teljes hossza 21 km
  • a barlangban látható legrégebbi aláírás több mint 800 éves
  • a Postojnai cseppkőbarlangban lévő kisvasutat 1872-ben építették, már több mint 140 éves
  • a barlangban már 1884 óta villanyvilágítás van, régebb óta, mint az európai fővárosokban
  • Thomas Cook, az utazásszervező szakma megalapítója, az 1868-ban szervezett első világkörüli utazás során egy csoporttal felkereste a Postojnai cseppkőbarlangot
  • a barlangban számos játék- és dokumentumfilmet forgattak (Winnetou, National Geographic, Animal Planet, európai, sőt kínai és japán nemzeti televíziók produkciói …)