Celje és környéke – Sempeter, Sentjur, Smarje pri Jelsah

Celje és környéke bejárása lényegében a Száva és a Savinja közé eső terület megismerését jelenti. Első uticélunk Celje városa lesz, majd innen folytatjuk utunkat.

Celje:
Celjét a Maribor és Ljubljana közötti autópályán a legkönnyebb megközelíteni. A város történelme az ókorig vezethető vissza. Az első komoly pusztítást a hunok idézték elő az V. században. Utána évszázadokig nem lehetett hallani a városról, egészen a XIV. századig, amikor a Cilleik kezébe kerül, akiknek köszönhetően elindul a fejlődés. A Cilleik után a Habsburgok veszik át az uralmat. Nagyobb léptékű fejlődésre a XIX. századtól kerül sor. A Bécs-Trieszt vasútvonal kiépítésének köszönhetően, a város a Monarchia egyik kereskedelmi központjává vált. A II. világháború súlyos pusztítást okozott, de napjainkra a város kiheverte a sebeket. A látnivalók közül ki kell emelni a várat, amelynek a restaurálása jelenleg is folyik, de ennek ellenére impozáns látványt kínál.

celje

A vár megtekintése után a következő állomás a Történelmi Múzeum, ahol gazdag gyűjtemény várja az érdeklődőket. Nem messze a múzeumtól található, a Szt. Dániel-templom, amely a XIV. században épült. Celje főterén is találunk egy Pestis-oszlopot, hasonlóan több másik szlovén településhez. Utunk a Szűz Mária-templom megtekintésével folytatódig, majd a Stara Grofija grófi palota következik. A Savinja túloldalán található egy ősi római kápolna maradványa, illetve a Szt. Celija templom és kolostor. A város látnivalói 2-3 órás sétával elérhetők.

Sempeter:
Sempeter az ott nem rég feltárt római temetkezési helyről nevezetes. Több mint 100 szebbnél-szebb síremléket lehet megtekinteni. Az itt talált fegyvereket a Celjei Történelmi Múzeumban őrzik.

Sentjur:
A város maga két részre oszlik, egy északi, és egy déli félre. Az északi félen megtekintésre javasolható a Szt. György-plébániatemplom. A déli részen megtekinthető az Ipavec muzsikus család szülőháza, akik a XIX. században alkottak. A déli városrész közelében lehet megnézni Rifnik város romjait, amely a XIII. században épült, de a törökkel folytatott háborúk során elpusztult.

Smarje pri Jelsah:
A városka látnivalói között található a Predenca-domb oldalában, egy kálvária együttes, amelynek a végig járása során megtekinthetünk 12 kápolnát. A domb tetejére felérve jutunk el a Szt. Rókus-templomhoz. Szintén megtekintésre vár a Szűz Mária mennybemenetele-templom is, amely a XIII. században épült. Továbbá nem szabad kihagyni az itt található két kis sörfőző üzemet sem, amelyekből nagyon kevés található Szlovéniában.