Bovec és környéke – Kobarid – Kanal: Városok a szlovén hegyekben

Bovec a Júliai-Alpokban, az olasz határtól nem messze, az osztrák határtól 30 km-re, 446 m magasságban található.

Megközelítése több irányból is lehetséges, így többek között Olaszország felől, a Predel-hágón keresztül, vagy dél felől Novo Gorica felől. és végül Ausztria irányából, a Vrsič-hágók keresztül. Amennyiben az A2 autópályán akarjuk elérni Bohecet, nem csak festői tájakon fogunk áthaladni, hanem több történelmi nevezetesség mellett is el fogunk haladni. Ilyen többek között a Johann Hermann erőd, és a Kluze erőd, ahol a múzeumban számtalan emléket őriznek az isonzói csatával kapcsolatban. Bovec, a Soča folyó völgyében épült, amelynek köszönhetően az egész világból jönnek olyanok, akik a rafting, illetve más vadvízi sportok szerelmesei. Emellett több hegyi túra útvonala is innen indul. Szállodák, panziók, éttermek, disco várja az idelátogatókat. Télen innen indul a drótkötélpálya a Kanin-hegyi síközpontba. A város látnivalói közük meg kell említeni a Szt. Ulrich templomot, amely gótikus stílusban épült, illetve a város közelében található I. világháborús temetőt, ahol magyar katonák is nyugvóhelyet találtak.

Kobarid

Kobarid Bovectől nem messze fekszik, szintén a Soča völgyében, közel az olasz határhoz. A városról tudni kell, hogy már a Római Birodalom létrejötte előtt is lakott volt. A római időkben Aquileia és Noricum közti kereskedelmi útvonal fontos állomása volt. A középkorban többször is gazdát cserélt a település, majd 1688-ban tűzvész pusztította el. Az újjáépítés után a Habsburg birodalom része lett. Napóleon is elvonult itt a seregeivel, majd az I. világháborúban is fontos frontszakasz húzódott itt meg. Itt található Szlovénia legnagyobb I. világháborús múzeuma is, ahol gazdag gyűjtemény található. A látnivalók között meg kell említeni még a Napóleon-hídat, amelyen a császár átvonult az Ausztria elleni harcok folyamán. A hídtól nem messze kezdődik egy I. világháborús tanösvény. Szintén a közelében találhatunk egy kempinget. A város központjéban látható Szlovénia legnagyobb I. világháborús emlékműve. Egy rövid ideig, az I. világháborút követően Kobarid Olaszországhoz tartozott.  Feljebb haladva a Soča partján, elérjük a Kozjak-vízesést, amely páratlan látványt kínál.    

Kanal:

Kobaridot elhagyva, a Soča folyását követve gyorsan elérhető Kanal városka, amely szintén az olasz határ közelében fekszik. A folyó egy 400 méter hosszú szurdokon halad keresztül, amely páratlan látványt kínál. A város már az időszámítást megelőző időkben is lakott volt. A szurdokon átívelő hídon juthatunk be a város központjába. A tenger közelségének köszönhetően, mediterrán jellegű a város éghajlata, amely nagyon vonzóvá teszi az itt tartózkodást. A látnivalók közül meg kell említeni a Mária mennybemenetele templomot, amely 1430-ban épült, a Neptun-kutat, melyet 1815-ben faragtak, illetve az erődöt, a védőfallal, amelyet 1264-ben épült. Az erődben érdemes megtekinteni, az abban működő galériát. A városból kiindulva festői hegyek között tehetünk kirándulásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük