Bled, te csodás – látnivalók és kirándulási lehetőségek

A Bledi-kastélyból lenézni a szél borzolta hullámoktól fodrozódó, csillogó vizű tóra és a közepén trónoló szigetre felejthetetlen élmény, nem csoda, hogy ez az ország első számú turisztikai attrakciója.

Bled megközelíthetősége busszal, vonattal és autóval

Mindössze egyetlen tóról és a közepén egyetlen aprócska szigetről van szó, mégis hosszasan tudjuk sorolni, miért érdemes hosszasan időzni a Bledi-tónál. Meglátogatását ne hagyjuk ki akkor sem, ha mindössze egy napos, vagy hosszú hétvégés kirándulást tervezünk Szlovéniába.

bled

Kezdjük azzal, hogy a hegyek ölelésében, a Triglav Nemzeti Park csücskében megbújó tó legalább annyira gyönyörű, mint a képeslapokon. Partja ráadásul teljes egészében körbesétálható, a víz fölé néhol fajárdát is építettek, az 5 kilométeres táv sétához, vagy egy reggeli futáshoz is ideális. A tóban a nyári szezonban nem csak engedélyezett, hanem szinte kötelező a fürdő. Vize az alpesi tavakhoz képest kifejezetten meleg, gyakran eléri a 24 fokot, számos vízi sport kipróbálására van lehetőség.

Miután megmártóztunk és kigyönyörködtük magunkat a parton, szálljunk be a fából készült, színes Pletna csónakok egyikébe, és hagyjuk, hogy kormányosunk átevezzen velünk az ország egyetlen szigetére. Menjünk fel a lépcsőkön, és élvezzük a csendet a gótikus Mária mennybemenetele templomban, de először szólaltassuk meg a harangot, hiszen aki háromszor meghúzza kötelét, annak teljesül a kívánsága. A toronyba is érdemes felmenni, ha lehet, innen még gyönyörűbb a kilátás. A templom szomszédságában, a bájos szuveníreket kínáló üzletben a szlovén kalács, a jellemzően dióval vagy kakukkfűvel ízesített potica elkészítésének titkaiba is beavatják az érdeklődőket.

A szárazföldre visszatérve a következő látványosság a zord sziklaormon magasodó romantikus Bledi-kastély, mely az ország egyik legrégebbi, írásban először 1011-ben említett vára. Teraszáról a kilátás a Karavankák és a Júlia-Alpok között fekvő Gorenjska térségre egészen fantasztikus. Keressük fel a várnyomdát, a galériákat, a kápolnát és a múzeumot, majd együnk egy kremsnitát (szlovén krémes) az étteremben, mielőtt tovább indulunk. 

A környéken számtalan a látnivaló. Érdemes felfedezni a tó környéki dombokat, például a Straža-t: járjuk végig a „Rikli fitnesz sétányt”, teszteljük ügyességünket a kalandparkban, majd ereszkedjünk a mélybe a bobpályán. A függőleges sziklafalak között megbújó, egyszerre vad és romantikus Vintgar-szurdok végigjárása a folyó vize fölé épített fapallókon szintén kötelező.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.