Autós túrák vízeséssel – Martuljek, Soča forrás, Mlinarica-szurdok

Folytatjuk utunkat, a Peričnik-vízesés megtekintése után. Útnak indulunk a Vrata-völgy felső része felé, a Martuljeki vízesések irányába, amely a következő úti célunk lesz.

Martuljeki vízesések

A Martuljeki vízesések nem messze találhatók Gozd Martuljek falutól. A vízeséseket 2-3 órás kirándulással érhetjük el. Az autók a Gozd Martuljekben maradnak, a parkolóban. A vízesések a Martuljek-szurdok végpontjánál találhatók. Két vízesést is találhatunk itt, amelyekből az egyik 30 méteres magasságból, míg a második 110 méter magasságból zúdul alá. A vízeséseket, kiépített útvonalon érhetjük el. Következő úti célunk eléréséhez hosszabb autókázásra lest szükség, ugyanis el kell jutnunk a Soča folyó völgyébe, a Soča dorrásához.

martuljek

Soča forrás

A Soča-forrás felé haladva, először Kranjska Gorát érintjük, ahol érdemes megpihenni, az út hátra lévő, hosszabb szakasza előtt. Innen tovább haladunk a délnek fordulva, és átmegyünk a Vrsič-hágón, majd 50 szerpentinen áthaladva érjük el a Soča folyó völgyét. A Soča-forrás Bovectől kb. 30 km-re található. Maga a Soča víze egy szűk sziklarepedésből tör elő, és a több kisebb zuhatagot létrehozva kezdi meg az útját le a völgybe. A forráshoz való feljutás, nagyrészt könnyű séta keretében megtehető, csak a végén kell igénybe vennünk a kiépített drótköteles kapaszkodót. Következő célpontunk a közelben található, ezért gyorsan elérhető. Ez a célpont pedig nem más, mint a Mlinarica-szurdok.

Mlinarica-szurdok

A Mlinarica-szurdokot egy kellemes, könnyű sétával el lehet érni, ahol a természet, vad szépségén túl, két függőhíd is vár ránk. Viszonylag kicsi a szurdok területe, ezért a bejárása, megtekintése maximum 20 percet vesz igénybe. a látnivalók között kell megemlíteni egy felszakadt tetejű barlangot, amelynek a mélyén megtekinthetjük, hogyan tör elő a karsztvíz. Ezután útra kelve, Bovec a következő állomásunk, ahol magát a várost is érdemes felfedezni, de kicsit tőle délre haladva, találhatjuk a hegység legnagyobb vízesését, a Boka-vízesést.

Boka-vízesés

A vízesés Bovectől kb. 5 km-re található. A vízesés 30 méter széles, és 106 méter magasból zúdul a mélybe. A vízesés, már az útról is látható, és a víz dübörgése is messziről hallható. Azonban, aki szeretné közelebbről megnézni ezt a gyönyörű természeti jelenséget, annak lehetősége van több útvonalon is eljutni hozzá. Amennyiben a vízesés tetejéhez szeretnénk eljutni, akkor egy kb. 3 órás túra vár ránk, amely elég meredek területen halad, sőt a legvégén még egy rövid, drótkötéllel biztosított szakasz is várja a túrázót. A második útvonal, a vízesés bal oldalán halad, és a vízeséssel szemközti tisztásra visz fel, ahonnan páratlan kilátásban lehet részünk. A harmadik lehetőség, ha a vízesés aljához szeretnénk eljutni, bár ott nincs kijelölt útvonal, és elég nehézkes a sziklás talajon való haladás. Amint beteltünk a Boka-vízesés szépségével, útnak indulhatunk, autós túránk utolsó állomása felé, a Kozjak-vízeséshez.

Kozjak-vízesés

A Kozjek-vízesés eléréséhez újra autóba kell ülni, és Bovecet elhagyva Kobarid városába kell utazni, amely Bovectől délkeletre található kb. 25 km-re található. A vízesés egy rövid sétával elérhető a városból. Maga a vízesés, egy három oldalról zárt kanyonban található. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük