A szlovén tengerpart gyémántja, Portorož

Portorož a régmúltban a jómódról volt ismert, sokak szerint ma is ez a szlovén tengerpart legcsillogóbb városa.

Míg Piran a múlt, Portorož a jelen: a településen spa-központok, jobbnál jobb szállodák és kaszinók sorakoznak, az egész város nagyon elegáns. A nagyobb szállodákat, köztük a legnagyobb luxust nyújtó, ötcsillagos településeket itt kell keresni, de vannak családi szobát kínáló, gyerekbarát hotelek is, a tengerparttól picit távolabb pedig pénztárcabarát magánszállásokat és olcsó apartmanokat találni.

Portoroz

A kutyával utazóknak jó hír, hogy több szálláshelyen kifejezetten szívesen látják a kisállatokat. Akik a tengerparti településeket elsősorban a strandolás kedvéért keresik, Portorožban elégedett lesznek. Ahogy az Isztriai-félsziget legtöbb partszakasza, rendszerint a szlovén strandok is kavicsosak, itt viszont homokos partot alakítottak ki, ami ráadásul ingyenesen látogatható, csak a napágyakért és a napernyőkért kell fizetni (mindkettőnek 5 euró a díja). Ha itt túl nagy a tömeg, még mindig választhatjuk a szállodák saját strandjait, magának a strandnak a használatáért általában nem kell fizetni.  

A város éjszakai élete kifejezetten nyüzsgő, diszkók, bárok, kaszinók kínálnak szórakozási lehetőséget. Kávézóból és cukrászdából is kifejezetten sok van, a mi krémesünkre emlékeztető kremsnita-t kötelező megkóstolni, a legjobb fagylaltért állítólag a Cacao-ba kell menni.

Viszont ahogy a többi szlovén tengerparti város, Portorož sem csak a napfényről, a vízről és a szórakozásról szól. A tengerparti nyaralást többféle kirándulással lehet fűszerezni. Ott van például a legendáktól övezett Postojna-barlangrendszer, Szlovénia legnagyobb és legismertebb barlangrendszere, misztikus földalatti világát kisvasúttal és gyalogosan lehet felfedezni. Csak 9 kilométernyi távolságra van innen a sziklahasadékba épült, drámai megjelenésű Predjama-kastély, szintén kedvelt kirándulóhely. A szlovén Karsztvidék egyik legnépszerűbb úti célja Lipica, a gyönyörű, fehér lipicai lovak 1580-ban alapított otthona. Könnyen eljuthatunk az Isztriai-félsziget horvát településeire is, Porec, Rovinj egy, Pula másfél órás autózással elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.