A szlovén Makó

Nem csak nálunk van a hagymájáról híres város, ami nekünk Makó, az a szlovénoknak Ptuj. A Dráva partján fekvő 23 ezer fős városka azonban nem csak a hagymájáról híres: a 11 napos Kurentovanje karnevál mára a legnagyobb lett az országban, itt a mi busóinkhoz hasonló hagyományos jelmezekkel is találkozhatunk, minden februárban.

De aki nem tud erre az eseményre ellátogatni, annak is érdemes Ptujba ellátogatni. A helyiek büszkesége a Ptujski Lük néven ismert vöröshagyma, A legenda szerint a törökök hozták az új zöldséget a szlovéneknek a középkorban, de ha  ez nem is igaz, az biztos, hogy már 300 éve ismerik. Ismertségét annak köszönheti, hogy erős íze még főzés után is megmarad. A helyieknek pedig azért volt nagy szerencséje vele, mert más zöldség nem igazán maradt meg a nem túl jó minőségű földekben. Ez a szerencse az egyre népszerűbb biozöldségek korában is kitart: ez az ősi, ellenálló fajta kevesebb vegyszert és nedvességet igényel. És ahogy nálunk is egyre nagyobb a kereslet a hagyományos ételek, mint például a mangalica iránt, úgy a szlovéneknél is. 2011 óta pedig az EU is eredetvédettséget adott ennek a „szlovénikumnak”.

kurentovanje ptuj

Érdemes ezért egy helyi étteremben a helyi alapanyagból készült specialitásokat kipróbálni. De nem csak az ételek érdekesek, két borút is van a városkában. Ráadásul novemberben, Márton-napon is tartanak fesztivált, és ilyenkor igazán élettel telnek meg a helyi pincék, és természetesen itt is a liba és kacsa sültek a kelendők ilyenkor. A helyi desszertet, a potica-t is érdemes kipróbálni ilyenkor!

Ptuj egyébként a 13. századig magyar fennhatóság alatt volt, aztán Mátyás még visszafoglalta egy rövid időre. A Dráva partján emelkedő várat a 12. században pont a magyarok elleni védelem miatt kezdték építeni. Később aztán az osztrák tartományokhoz került, építészetén is meglátszik a német hagyomány. A vár nem csak kívülről érdekes, tele van eredeti bútorokkal és régiségekkel, és főként portré festményekkel. A történelmi belvárosból egy laza sétával érhető el.