A Kamnik-Savinja Alpok geológiája, vízrajza, és időjárása

A Kamniki-Alpok Szlovénia második legmagasabb alpesi hegyvidéke, és egyben legkeletibb magashegysége is.

Ljubljanától északra helyezkedik el, olyan közel a fővároshoz, hogy a városból rálátni a megyek hósapkáira. Adottságainak köszönhetően, a Kamniki-Alpok, a Júliai-Alpokhoz hasonlóan, kiváló síterepekkel, és túra útvonalakkal rendelkezik. A hegység kelet-nyugati irányú, és egyben közös határszakaszt is képez Ausztria, és Szlovénia között. A hegység határa Kamnik, és a Savinja folyó közé esik. A hegység a nevét Kamnik városáról kapta. Legmagasabb csúcsa a Grintovec, amely 2558 méter magas, de összesen 28 olyan csúcsot találunk a hegységben, amelynek a magassága meghaladja a 2000 méteres magasságot. A hegység kiterjedése mintegy 900 km2. Magyarországról megközelíteni két irányból lehet. Ausztria felelő, Klagenfurtot érintve, illetve Szlovénián keresztül a Maribor-Ljubljana autópályán, arról jobbra letérve, az úti céltól függően.

kamniki

A Kamniki-Alpoknak 3 „kapuja” van. Az első dél felől nyílik, ahol a Kamniska völgy mélyen benyúlik a hegység belsejébe. Ide eljutni az E57 autópályán lehet, amelyről Domzale városkánál kell letérni. Innen el lehet jutni Kamnik városon keresztül, egészen a Dom Kamniski Bistrici menedékházig autóval. A menedékház több túra útvonal kiindulópontja is. Ezek között találhatunk könnyebb túrákat, kirándulásokat, illetve nehezebb túrákat, hegymászást is. Azok, akik nem szeretnének túl sokat gyalogolni, felvonók segítségével juthatnak fel a magasabban fekvő csúcsok alá. Így például egyik felvonóval a Velika Planina fennsíkra lehet feljutni, amely 1666 méter magasan fekszik, míg másokkal a Kamnisko sedlóba, illetve a Planjava csúcsai alá, amelyek már magasabban fekszenek, 1884 m, illetve 2394 m magasságban. 
          
A második „kapu” észak felől nyílik rá a Kamniki-Alpokra. Ez a Jezersko-irány, azaz a 319-es főút, amely az ausztriai Bad Eisenkappelt köti össze a szlovén Kranj városával. Az út jelentős szakasza, a Kokra folyó völgyében halad. Erről az autóútról több túra útvonal is indul, és keresztülhalad Zgornje Jezersko városon, amely szintén fontos kiindulópontja több túra útvonalnak is, illetve innen érhető el a Cedča vízesés is.

A harmadik „kapu” északkelet felől nyílik, a Logarska dolina felől. A Logarska dolina Szlovénia felől elérhető, a Maribor-Ljubljana autópályáról Sentrupertnél letérve, majd a Savinja folyó völgyét követve, és Solčavát érintve. Ausztria felől pedig, a Vellachnál lévő határátkelőn keresztül belépve Szlovénia területére. Az ideális útvonal kiválasztása attól függ, hogy a Kamniki-Alpok melyik része a célpont. Amennyiben az Ojstrica, vagy a Planjava, illetve a Velika Raduha csúcsai, akkor érdemesebb választani az Ausztria felőli érkezést.